Archeologen ontdekken een 4,000 jaar oude graftombe in Egypte die nagenoeg intact is gebleven

door Skip

13 Juli 2017

Archeologen ontdekken een 4,000 jaar oude graftombe in Egypte die nagenoeg intact is gebleven
Advertisement

Het is nu wel bij iedereen bekend dat Egypte een wieg is van schatten en rijkdommen die de florerende beschaving die er woonde toebehoorde en dat we tot nu toe slechts een gedeelte hebben gevonden van wat het zand en de tijd verbergen. Denk alleen al aan de eerste archeologische opgravingen die plaatsvonden in de achttiende eeuw en dat daar vanaf toen nooit meer mee is opgehouden. In 2016 hebben enkele wetenschappers een oude stad ontdekt die zevenduizend jaar oud is en dat in 2017 een aantal archeologen een intacte tombe hebben gevonden.

Omslagfoto is puur illustratief

Advertisement

De gevonden graftombe lijkt van 4,000 jaar geleden te zijn.

De gevonden graftombe lijkt van 4,000 jaar geleden te zijn.

Ian and Wendy Sewell | Wikimedia

Een groep Spaanse archeologen die werken voor de Archeologoische Missie van de Universiteit in Jaen hebben deze schitterende tombe gevonden in de necropolis (dodenstad) Qubbet el-Hawa in de Aswan-regio en bestaat uit een verzegelde kamer. De archeologen zijn begonnen met de werkzaamheden in 2008 en gedurende de jaren zijn er verschillende vondsten gedaan die horen bij verschillende periodes in de geschiedenis. Hierdoor is de al bekende geschiedenis van de Egyptenaren verrijkt. Van de grafkamer, die intact werd aangetroffen, wordt gedacht dat deze vierduizend jaar oud is.

Deze tombe lijkt van Shemai te zijn, de jongere broer van Sarenput II die ook wel Nubkaurenakht of de Zoon van Khma wordt genoemd en was gouverneur van het Elephantine tijdens het bewind van Amenemath II en diens vrouw Satethotep.

Advertisement

In de graftombe is een mummie gevonden.

Dr. Mahmoud Afifi die hoofd is van de afdeling Oud-Egypte heeft in een online magazine gezegd dat de ontdekking van deze tombe van groot belang is, vooral vanwege de grote verscheidenheid aan voorwerpen die er gevonden zijn en omdat het een licht werpt op een groep mensen die tot nu toe in de schaduw stonden van de machtigen.

Alejandro Jiménez-Serrano die aan het hoofd staat van de Archeologische Missie van de Universiteit in Jaen, heeft gezegd dat er ook een mummie is gevonden die echter nog moet worden onderzocht. Toen het lichaam werd gevonden was het bedekt met een veelkleurige afdekking, een schitterend masker en een ketting. De dodenkamer staat vol met handgemaakte voorwerpen van aardewerk, hout en andere grafvoorwerpen die de ontdekking enorm verrijken.

Er is ook een standbeeld van Ramses II gevonden van ongeveer 8 meter hoog.

Er is ook een standbeeld van Ramses II gevonden van ongeveer 8 meter hoog.

Daderot/Wikimedia

Naast de naam van Shemai zijn er op de sarcofaag ook nog inscripties die gaan over zijn familie en zijn directe naaste familie. De archeologen nemen aan dat er een ander gedeelte moet zijn van de tombe, maar ze hebben de ruimte nog niet voldoende onderzocht om dat zeker te weten. De grafkamer van Shemai maakt deel uit van een van de laatste ontdekkingen die zijn gevonden op de locatie in Qubbet el-Hawa. In dezelfde periode is er ook een standbeeld gevonden van ongeveer acht meter hoog dat waarschijnlijk Ramses II moet voorstellen, de farao die regeerde in Egypte van 1279 v.Chr. tot 1213 voor Christus.

Advertisement