Help je kinderen hoe ze om moeten gaan met pesterijen zonder dat er geweld aan te pas komt - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Help je kinderen hoe ze om moeten gaan…
Waarom denken we dat zwarte katten ongeluk brengen? 8 gewoontes die gezond lijken maar eigenlijk schadelijk zijn voor het lichaam

Help je kinderen hoe ze om moeten gaan met pesterijen zonder dat er geweld aan te pas komt

Door Skip Tromp de Haas
1.783
Advertisement

Stel je het volgende tafereel voor: je gaat je zoon ophalen van school en onderweg terug naar huis vertelt hij over zijn dag. "Vandaag zei Jan tegen me dat ik stom ben", "Vandaag heeft Piet me voor de gek gehouden", "Mijn klasgenoten hebben me uitgelachen om mijn bril...". Situaties zoals deze gebeuren altijd en komen op elke leeftijd voor, maar de jongsten hebben (doorgaans) het minst de vaardigheid om zich te verdedigen tegen deze "aanvallen". Hoe kan je hen leren te reageren zonder dat zij in de val lopen die agressiviteit heet? Hier volgen een aantal handige tips.

Vier handige adviezen om je kind te helpen zich staande te houden tegenover anderen zonder dat er tot geweld hoeft te worden overgegaan

foto: Graphic Stock
  • Niet ieder kind heeft de paraatheid of het karakter dat nodig is om besluitvaardig te reageren op leeftijgenoten die hem bekritiseren, net als dat niet iedereen erin slaagt om het helemaal van zich af te laten glijden. Wat kunnen wij dus doen als volwassenen om ze te helpen, niet hun koppie laten zakken, dat ze pijn hebben of te voorkomen dat ze op de 'belediging ingaan met agressiviteit? Deze adviezen komen dan handig van pas.

  • Luister en heb aandacht voor hetgene wat je kind jou vertelt. Bega niet de fout door hem te laten praten en een gebeurtenis, die voor hem pijnlijk is, te zien als iets waar verder niet op hoeft worden in te worden gegaan. Vraag of het voorval goed kan worden uitgelegd en hoe hij zich heeft gedragen, door dit te doen hecht je in zijn ogen belang aan de gebeurtenis, maar zo kom je er ook achter of die ander de enige is die zich slecht gedragen heeft...
  • Help je kind zijn eigen emoties te begrijpen: moedig hem aan om verbaal uit te drukken wat een bepaalde gebeurtenis in hem heeft losgemaakt; alleen hier al in slagen zal een manier zijn om woede/teleurstelling/verdriet te verlichten.
  • Moedig hem aan om voor zichzelf op te komen: hij moet niet de 'angst' hebben om nee te durven zeggen, te stoppen met een spelletje dat hij niet leuk vindt, of duidelijk te maken dat hij iets niet wil. Wanneer iemand hem in de maling neemt of iets wat daar op lijkt, leg dan uit dat een gezonde dosis onverschilligheid tonen ten opzichte van de provocerende klasgenoten ook niet uitgesloten hoeft te worden. Als hij er verder niet in slaagt om de cyclus van pesterij door anderen te doorbreken is het gerechtvaardigd om een volwassene erbij te halen.
  • Help hem met het opbouwen van zijn zelfvertrouwen: dit is te doen door middel van steunende, aanmoedigende woorden (wanneer het terecht is!), door hem mee te laten doen aan buitenschoolse activiteiten die hem helpen omgaan met z'n onzekerheden en zijn karakter tevoorschijn halen. De meest geschikte handreiking voor het bereiken van dit doel is onder andere theater of vechtsporten.

Natuurlijk blijven dolletjes op school iets wat vaak voorkomt en waar ieder van ons mee heeft moeten omgaan zonder al te veel schade op te lopen. Maar tegenover de steeds meer verspreidende trend van steeds erger wordende pesterijen, is het steunen van de eigen kinderen en hen laten begrijpen dat zelfverdediging (door de slimste te zijn) het belangrijste is en zeker niet een aspect is dat moet worden onderschat.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt