Voordat je uit plastic flesjes drinkt zou je moeten weten wat de nummers op de onderkant betekenen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Voordat je uit plastic flesjes drinkt…
Het eerste waterpark voor gehandicapten is geopend: een initiatief dat ons hart verwarmd Door gewoon hun haar te laten knippen zijn deze mannen VEEL aantrekkelijker geworden

Voordat je uit plastic flesjes drinkt zou je moeten weten wat de nummers op de onderkant betekenen

Door Skip Tromp de Haas
6.811
Advertisement

Water uit een plastic flesje drinken is een gewoonte die veel mensen hebben. Vaak vergeten we echter de basisregels van hygiëne die bepalend zijn bij het ophopen van bacteriën op plekken waar we zelf nooit aan zouden hebben gedacht. De dop losdraaien met vieze handen bijvoorbeeld is een van die factoren waar we veel te weinig op letten, maar ook het type plastic waarvan het flesje is gemaakt is van fundamenteel belang, want dat nummer wat door wat er aan de onderkant staat afgedrukt weten we dat nou juist.

Niet alle soorten plastic zijn het hetzelfde: bij sommige komen er na verloop van tijd giftige stoffen vrij en is het dus beter om die te vermijden.

foto: pixabay.com

Om te weten uit wat voor soort plastic we drinken en dat we zeker weten dat dit niet schadelijk is voor onze gezondheid, is kijken welk nummer er meestal op de onderkant staat afgedrukt te bekijkenhet enige wat we hoeven te doen .

Een aantal soorten plastic zijn geschikt om vast voedsel en vloeistoffen te bevatten en andere weer niet. Dit zijn ze.

  • Flesjes met nummer 1 erop zijn gemaakt van PET oftewel polyethyleentereftalaat. Deze zijn geschikt voor eenmalig gebruik en wanneer zij worden blootgesteld aan warmtebronnen, zelfs zonlicht, kunnen er giftige stoffen vrijkomen.
  • Ook flesjes waar nummers 3 en 7 op staan zouden niet moeten worden gekocht: de eersten omdat ze zijn gemaakt van PVC (Polyvinylchloride), dat het vrijkomen van gevaarlijke chemische stoffen veroorzaakt, en de laatstgenoemde omdat dit plastic is gemaaakt van verschillende soorten versmolten plastic en is dus niet veilig.
  • Nummer 6 komt overeen met polystyreen waarmee doorgaans niet plastic flessen mee worden gemaakt. Ter verduidelijking, polystyreen is piepschuim, dat materiaal waarvan de witte blokken zijn gemaakt die je aantreft in de verpakkingen van witgoed. Wanneer zij worden blootgesteld aan warmtebronnen dan komen er kankerverwekkende stoffen vrij.
  • De veiligste flesjes zijn de flesjes die zijn gemaakt van polyethyleen met hogedichtheidstype 2, een harder soort plastoc, en lagedichtheidstype 4, voelt veel zachter aan, en flesjes gemaakt van polypropyleen (5). Dit zijn de enige flesjes die geschikt zijn voor hergebruik wanneer ze natuurlijk elke keer goed worden afgewassen.
Advertisement

Wanneer plastic flesjes niet op de juiste manier worden gebruikt is het de perfecte plaats voor bacteriën om zich te vermeerderen.

Tijdens een onderzoek is er ontdekt dat de bacteriën die op waterflesjes zitten die niet op de juiste manier gebruikt zijn, er veel meer zijn dan dat er op de voerbak van een hond zit. Dit gebeurt vooral wanneer we het flesje opendraaien met vieze handen, wanneer we hem uitlenen aan meerdere mensen, hem niet afwassen tussen de keren door dat we hem gebruiken of wanneer we water in het flesje te lang laten staan.

Foto's: Doc. RNDr. Josef Reischig, CSc./Wikimedia

Ook het soort flesje waar we uit drinken is veel belangrijker. De flessen die verschillen, zijn de flesjes die de meeste bacteriën bevatten.

Dit komt omdat ze vaak worden gebruikt in situaties waar er weinig hygiëne is, zoals tijdens het sporten bijvoorbeeld, maar vooral ook door de vorm die ze hebben. De dop heeft vele hoekjes waar het water in kan lopen en zich kan ophopen waardoor het de groei van bacteriën in de hand werkt. Zelfs niet met goed afspoelen krijg je de viezigheid die zich ophoopt in de dop niet weg en hierom zouden deze flesjes moeten worden vermeden of het gebruik ervan beperkt. De indeale situatie zou zijn om alleen uit flesjes te drinken die je ook meteen op de gepaste manier weer weggooit nadat je ze gebruikt hebt, het is nog beter om een rietje te gebruiken!

Foto's: Mikael Häggström/ Crisco 1492

Tags: NuttigGezondheid
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt