Het trieste verhaal van de kinderen van Lidice ontroert iedereen die hen in de ogen kijkt. - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Het trieste verhaal van de kinderen…
Regenbogen en mooie manen kun je vergeten, want zo zag de laatste Siberische eenhoorn die leefde op aarde er echt uit 14 hotels die zulke schandalige fouten hebben gemaakt dat ze gewoon hilarisch zijn

Het trieste verhaal van de kinderen van Lidice ontroert iedereen die hen in de ogen kijkt.

Door Skip Tromp de Haas
26.044
Advertisement

Gedurende de jaren in de Tweede Wereldoorlog, toen de Tsjeschische Republiek nog niet zo heette, kreeg een dorp dat vandaag deel uitmaakt van het land een hoofdrol in een bloedig verhaal. Als represaille op een aanslag die was beraamd door Tsjechische partizanen waarbij Reinhard Heydrich om het leven kwam (een van de machtigste partijbonzen van de Nazi's), werd Lidice met de grond gelijk gemaakt en de inwoners vermoord of gedeporteerd. Onder hen waren ook 99 kinderen.   

De kinderen die slachtoffer zijn van de oorlog...

foto: Source

Op 27 mei 1942 viel een commando van de Tsjechische partizanen de auto aan waar generaal Heydrich in reed en verwondde hem met een antitankgranaat.

Heydrisch stierf op 4 juni, niet door de verwondingen maar door een ontsteking.

Advertisement

Om de dood te wreken van generaal Heydrich besloten de Nazi's het dorp Lidice aan te vallen dat al onder hun beheer was.

Op 10 juni 1942 verzamelden soldaten alle mannen in het dorp vanaf 15 jaar en fusilleerden hen in groepen van 10 ( int totaal werden er 192 vermoord).

In de tussentijd werd het dorp letterlijk met de grond gelijk gemaakt.

Alle vrouwen van het dorp (198) werden naar de concentratiekampen in Ravensbrück en Auschwitz gestuurd.

Kinderen bleven achter...

In Lidice woonden 99 kinderen tussen de 1 en 16 jaar. In de eerste instantie werden ze naar de textielfabriek in Łódź gebracht, maar uiteindelijk werd er besloten dat 17 van hen opgenomen konden worden in Duitse gezinnen om te worden 'Verduitst'.

Op 2 juli 1942 op bevel van de zeer bekende generaal Adolf Eichmann werden de 82 kinderen die overbleven naar de vernietigingskampen in Chełmno gestuurd...

De meesten van hen werden diezelfde dag nog naar de gaskamers gebracht

Van de 143 moeders die de oorlog overleefden konden alleen de 17 geadopteerde kinderen hun moeders omhelzen.

Lidice was ondertussen al verdwenen van de kaarten maar in 1949 werd er besloten om de stad te herbouwen in de buurt van de ruïnes.

En nu staat daar een herdenkingsmuseum waar bezoekers een bezoek kunnen brengen aan het beeld dat de kinderen herdenkt die de gevolgen van de haatoorlog met hun leven moesten betalen.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt