Toen premature baby's werden behandeld als kermisfenomenen: het verhaal van de "Incubator"

Janine image
door Janine

05 December 2021

Toen premature baby's werden behandeld als kermisfenomenen: het verhaal van de "Incubator"
Advertisement

Er was een tijd dat prematuur geboren worden een echte tragedie was. Hoewel de geboorte van een te vroeg geboren baby vandaag de dag in de meeste gevallen een behandelbare en controleerbare gebeurtenis is zonder al te veel medische problemen, was het honderd jaar geleden nog niet zo eenvoudig.

Sterker nog, als een kind met deze eigenschap in een ziekenhuis werd geboren, waren de behandelingen geenszins vanzelfsprekend. Integendeel: ouders moesten maar hopen dat ze iemand kenden die ervoor kon zorgen, met al hun kracht hopen dat hij of zij in staat zou zijn om te overleven en zelfs de meest vernederende behandelingen te accepteren. Het verhaal dat we je gaan vertellen bewijst dit. We zijn in de Verenigde Staten van de jaren ’20 en te vroeg geboren baby's, in het beroemde pretpark Coney Island in New York, werden behandeld als echte fenomenen voor het vermaak van betalende bezoekers. Ja, je leest het goed: klaar om uit te zoeken wat hier aan de hand was?

via Atlas Obscura

Advertisement
Public Library of New York - Pinterest

Public Library of New York - Pinterest

In 1920 was er in New York maar één plek waar te vroeg geboren baby's konden worden opgevangen, en dat was zeker geen kliniek of ziekenhuis, maar een pretpark. Het lijkt misschien vreemd of zelfs absurd, maar zo was het wel. Dat getuigen de verhalen van veel mensen die in die jaren zijn geboren en hebben geleefd, en die vandaag de wereld met werkelijk ongelooflijke verhalen hebben achtergelaten. Lucille Horn was een van hen.

Toen ze te vroeg werd geboren, nam haar vader haar mee uit het ziekenhuis, dat weigerde haar de juiste zorg te bieden, en bracht haar naar Coney Island, waar er geen tekort was aan baby's in couveuses. Hoe was het mogelijk dat deze fragiele baby's zich in een pretpark bevonden? Het was precies daar dat Dr. Martin Couney had besloten een structuur te bouwen waar hij het publiek de werking zou laten zien van de couveuses die hij een paar jaar eerder had ontwikkeld.

Advertisement
Jessie Tarbox Beals (attributed)/Wikimedia

Jessie Tarbox Beals (attributed)/Wikimedia

De show, als we het zo kunnen definiëren, werd niet toevallig "Incubator" genoemd, en het was precies daar dat Couney, tegen betaling van een kaartje van 25 cent, trots zijn uitvindingen toonde die in feite het leven van vele kinderen hebben gered. Een echt attractiepark dus, maar wel een die zeker een nobel en nuttig doel had. In korte tijd werd Incubator zelfs een enorm populaire plek onder mensen die naar Coney Island gingen, en het geld van de betalende bezoekers stelde Couney in staat om de uitgaven voor de couveuses en voor de verpleegsters te onderhouden die, op elk moment van de dag, zich wijdden aan de tere premature baby’s.

Amazon

Amazon

Verwelkomd met substantieel positieve meningen van de publieke opinie van die tijd, was de uitvinding van de arts daarom een ​​succes dat op een extravagante manier de show en de medische vooruitgang verenigde. Hoewel er weinig details bekend zijn over Couneys leven en professionaliteit, is het zeker dat deze man goed op de hoogte was van het "theatrale" element dat zijn uitvinding met zich meebracht, en dat hij wist hoe hij er gebruik van moest maken, zelfs als het betekende dat kinderen in moeilijkheden als kermisattracties werden neergezet.

Unknown/Wikimedia Commons

Unknown/Wikimedia Commons

Zijn bizarre vondst zou echter het leven hebben gered van zo'n 6.500 kinderen, wier overleving allesbehalve eenvoudig, zo niet onmogelijk zou zijn geweest. Het verhaal van deze ongelooflijke show werd ook verteld in het boek "The Strange Case of Dr. Couney: How a Mysterious European Showman Saved Thousands of American Babies" van Dawn Raffel, en het lijkt voor iedereen ongetwijfeld een fragment uit een verleden waarin er dingen gebeurden die vandaag de dag gewoon ondenkbaar zouden zijn.

Wat vind jij? Kende je het verhaal van de Incubator?

Advertisement