Ontluikende held: jongen redt zijn grootvader van verstikking dankzij een manoeuvre die hij op school heeft geleerd

Janine image
door Janine

04 Juni 2023

Ontluikende held: jongen redt zijn grootvader van verstikking dankzij een manoeuvre die hij op school heeft geleerd
Advertisement

De school is altijd geïdentificeerd als de plaats van kennis opdoen, maar deze definitie wordt altijd als beperkend beschouwd, omdat er bijna uitsluitend naar boeken wordt verwezen. Op scholen leren kinderen en jongeren echter veel meer, naast socialiseren en omgaan met anderen, leren ze ook de beginselen van de eerste hulp die in alle gevallen van pas kunnen komen.

Gelukkig worden er EHBO-cursussen gegeven op de school van het kind dat de hoofdrol speelt in het verhaal, waarin ze leren hoe ze moeten ingrijpen in geval van nood. De jongen zag dat zijn grootvader dreigde te stikken en slaagde erin hem te redden met een in de klas geleerde manoeuvre. Laten we beter kijken wat er is gebeurd.

via Il Mattino

Advertisement
Pxfuel - Not the actual photo

Pxfuel - Not the actual photo

Een Italiaans kind toonde al zijn moed door zijn grootvader te redden, die dreigde te stikken. De man was aan het eten, toen hij plotseling begon te hoesten: een hap was in het verkeerde keelgat geschoten en hij dreigde te stikken. De omstanders wisten niet hoe ze hem konden helpen. Gelukkig was er onder de aanwezigen ook de kleinzoon van de oude man, die onlangs op school had geleerd hoe hij de Heimlich-manoeuvre moest uitvoeren in geval van nood.

Toen hij zag dat zijn opa in moeilijkheden verkeerde, gaf de jongen zijn vader nauwkeurige instructies over hoe hij de manoeuvre op de juiste manier moest uitvoeren, zodat hij de bejaarde man die dreigde te stikken, kon redden. Alleen op deze manier was het mogelijk om de blokkade te verhelpen. De jongen had deze techniek geleerd tijdens de EHBO-cursus die het Italiaanse Rode Kruis op scholen geeft.

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

De cursus was van fundamenteel belang, omdat het het kind in staat stelde om op een gecompliceerd moment in te grijpen. Gezien de grootte was het natuurlijk nodig dat een volwassene de techniek uitvoerde, maar hij was erg goed in het tot in detail uitleggen van elke beweging aan zijn vader. Door dit alles liep het goed af met de oude man, in afwachting van de tussenkomst van de reddingswerkers.

Wat denk jij, vind je het essentieel om kinderen EHBO-technieken te leren om in te grijpen in een moeilijk moment? Zou je net zo kalm kunnen blijven als deze jonge held?

Advertisement