Prins William gebruikt de techniek van actief luisteren met zijn zoon: hij knielt neer om met hem te praten

door Skip

23 September 2017

Prins William gebruikt de techniek van actief luisteren met zijn zoon: hij knielt neer om met hem te praten
Advertisement

We weten hoe lastig het is om de eigen kinderen groot te brengen en we kunnen alleen maar dromen hoe moeilijk dat zou zijn als je deel uitmaakt van een koninklijke familie. Zeker kunnen blauwbloedige ouders rekenen op de steun van opvoeders en psychologen en daarom moet de manier van doen van Prince William in het bijzonder niet worden toegeschreven aan het toeval maar aan een methode die is onderzocht voor hoe je kleine kinderen benadert. Lees hier wat dit inhoudt en waarom elke ouder dit zou moeten volgen.

via Skills You Need

Advertisement

Op veel foto's is te zien hoe prins William knielt om te praten met zijn zoon: President Obama doet op deze foto hetzelfde.

Op veel foto's is te zien hoe prins William knielt om te praten met zijn zoon: President Obama doet op deze foto hetzelfde.

Pete Souza/Wikimedia

Deze instelling komt niet zomaar uit de lucht vallen er zijn namelijk heel veel foto's waarop te zien is dat prins William en ook zijn vrouw de gravin van Cambridge dit doen wanneer zij met hun zoon praten.

Dit is een hele exacte methode die 'actief luisteren wordt genoemd' en bedacht is door de psychologen Carl Rogers en Richard E. Farson. Het doel ervan is om op een stabiele manier te communiceren met kleine kinderen dat er zeker niet makkelijker op wordt door de grote afstand tussen hun gezichten (door het lengteverschil tussen volwassene en kind). We weten dan ook hoe belangrijk het is om elkaar aan te kijken bij het uitwisselen van informatie of als je hen op hun kop geeft.

Door actief luisteren toe te passen, verlaag je je fysiek tot het niveau van kinderen en deze laatsten zullen het knielen ervaren als een grotere nabijheid (in emphatische zin) van de volwassene. Beiden voelen zich nader tot elkaar, de volwassene ziet zijn autoriteit verminderd ook door de hoogte en zal dus ook in een rustigere toon spreken, kinderen voelen zich meer betrokken bij het opvolgen van wenken van de ouder.

Actief luisteren stellen volwassenen in staat om te begrijpen wat kinderen 'voelen' en ervaren, en niet alleen de woorden die hij uitspreekt.

Het doel is om kalmte en rust uit te stralen naar kinderen. Ouders zouden hen een ontspannen gezicht moeten laten zien en vertrouwen laten blijken in hun medewerking. Dat zal tot resultaat hebben dat kinderen net zo kalm en meegaand zijn.

Het is goed te begrijpen hoe belangrijk actief luistern is bij de gelegenheden waar de koninklijke familie in het openbaar verschijnt samen met de jongste telgen.

Deze houding kan echter ook nuttig kunnen wezen in meer gewonere situaties. Als je kind niet naar je luistert, lijkt te negeren wat je hem/haar zegt en tegen je instructies ingaat verander dan de benaderingswijze en ga dan voor eentje waarbij je nader tot kinderen komt. Actief luisteren is iets waar je mee moet beginnente gaan doen!

Advertisement