x
De Finse gewoonte om baby's in kartonnen…
IKEA heeft net een meubellijn gelanceerd speciaal voor dieren die meteen al succesvol is 16 leuke strips die perfect laten zien wat er gebeurt wanneer je vaste relatie vaster wordt

De Finse gewoonte om baby's in kartonnen dozen te laten slapen om wiegendood te voorkomen

18 Oktober 2017 • Door Skip
4.920
Advertisement

Veel mensen zouden gruwelen bij het zien van een pasgeboren baby die te slapen is gelegd in een kartonnen doos. We zijn eraan gewend hen te zien liggen in wiegjes, ingepakt, in gekleurde lakens, knuffels die geluk brengen en kleine sieraadjes. Maar in Finland doen ze het niet om stijlvol te zijn wanneer baby's in deze bedjes worden gelegd die meer op dozen lijken dan echte wiegjes. Maar als je weet waarom deze Finse moeders dat doen, dan zal je het daarmee eens zijn.


Al vanaf de eerste maanden slapen Finse baby's in deze kartonnen dozen.

Dit is een traditie die al 70 jaar oud is en vandaag nog erg wordt gewaardeerd.

Het is de overheid zelf die deze dozen opstuurt. Ze komen niet leeg aan maar zitten vol met kledingstukken en accessoires die nodig zijn in de eerste maanden na de geboorte van een kind. De kit bestaat vooral uit:

  • Een mutsje, handschoenen en winterlaarsjes
  • Een pakje met capuchon
  • Gebreide sokjes, handschoenen en muts
  • Shirtjes, outfitjes, en makkelijke leggings
  • Handdoek, schaartje, borstel en tandenborstel
  • Thermometer voor het meten van de badwatertemperatuur, vochtinbrengende crème en een washandje
  • Katoenen luiers
  • Boekje met plaatjes en speeltje voor wanneer de eerste tandjes doorkomen

Het matrasje en de lakens hebben dezelfde afmetingen als de doos omdat deze zo echt een bedje wordt. Het is geen goedkope oplossing in plaats van wiegjes en speciale bedjes, maar een kwestie van veiligheid. Door alleen de noodzakelijke dingen te leggen in de wieg kan een verschrikkelijke wiegendood worden voorkomen. Deze doos was een idee om dit soort ongelukken te voorkomen, en dat maakt van Finland dan ook, sinds de doos in gebruik was genomen, een van de landen met het laagste percentage babysterfte. Ok Finse kinderartsen sporen aan tot het gebruik van de doos.

 

Advertisement

Ook in de V.S. wordt deze doos steeds meer gebruikt: Michelle Vick is een van de oprichters van een bedrijf dat deze dozen maakt.

Baby's kunnen erin blijven liggen totdat ze acht maanden zijn.

Het is mogelijk om te kiezen voor de bezorging van de doos, of dat je een geldbedrag ter waarde van een doos krijgt, maar moeders kiezen nog steeds voor het eerste!

Bekijk deze video om meer te weten te komen!

Bekijk de Video:

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt