In Finland geeft de Staat een kartonnen doos aan elke pasgeborene: een traditie die het verdient te worden geïmiteerd

Janine image
door Janine

04 December 2019

In Finland geeft de Staat een kartonnen doos aan elke pasgeborene: een traditie die het verdient te worden geïmiteerd
Advertisement

In Finland, een van de landen waar mensen volgens de statistieken beter leven, is er een zeer bijzondere traditie met betrekking tot pasgeborenen. Sinds 1938 ontvangt elke pasgeborene van de Staat een kartonnen doos met alles wat nodig is voor de eerste levensmaanden: kleding, dekens, lakens, mutsjes, boeken, handdoeken, luiers en nog veel meer.

Een manier om elke nieuwe burger te verwelkomen, evenals concrete hulp van de staat aan nieuwe ouders, die zo met meer sereniteit op de komst van hun kind kunnen genieten.

via npr.org

Advertisement

In Finland ontvangt elke baby vóór de geboorte een doos met daarin de benodigdheden voor de eerste levensmaanden.

De kartonnen doos wordt na het leegmaken van alle kleding en accessoires door moeders als wieg gebruikt: de afmetingen van de doos zijn in feite niet toevallig, maar ze zijn ideaal om de baby zich veilig te laten voelen, om vredig te kunnen slapen.

Advertisement

Alle kleertjes hebben bovendien neutrale kleuren: Finland stimuleert in feite het gebruik van veel andere kleuren naast het traditionele blauw en roze, om de vooroordelen van geslacht te contrasteren. Bijzondere aandacht ook voor het milieu, aangezien de doos ook ecologische wasbare luiers bevat.

Er is ook iets voor moeders: in de Finse doos zitten absorberende cups om de borstvoeding aan te moedigen en handleidingen voor de veiligheid en ontwikkeling van de pasgeborene.

Naast de hulp die de staat aan nieuwe ouders wil geven, wordt er een belangrijker project uitgevoerd: de vermindering van kindersterfte. Om de doos te ontvangen, moeten toekomstige moeders in feite een bezoek ondergaan waarin ze worden geïnformeerd over het veilig slapen van pasgeborenen. Het is geen toeval dat sinds het jaar van de introductie van de dozen - 1938 - de sterfgevallen door wiegendood drastisch zijn gedaald.

Een ondersteuning voor gezinnen die ook in andere landen moet worden aangeboden!

Advertisement