5 redenen waarom je kinderen nooit zou mogen dwingen om te eten

door Skip

11 November 2017

5 redenen waarom je kinderen nooit zou mogen dwingen om te eten
Advertisement

Hoeveel iemand moet eten dat hangt van ieder individu af, nooit helemaal honderd procent van geslacht en leeftijd, dus de hoeveelheid voedsel iemand moet binnenkrijgen dat verschilt van persoon tot persoon. Wat kinderen aangaat is het heel moeilijk bepalen hoeveel ze nou echt nodig hebben om dat ieder kind op zijn eigen manier actief is. In ieder geval mag nooit de fout worden gemaakt hen te dwingen om te eten. En wel hierom...

Advertisement
Bradley Gordon

Bradley Gordon

  1. Een kind dwingen om zijn bord leeg te eten betekent dat je het meer laat eten dan wat het nodig heeft. Het voelt zich dan gedwongen om tegen zijn wil te eten, puur om degene die het vraagt, (op meer of minder dwingende manier) tevreden te stellen en z'n bord leeg te eten. Als een kind besloten heeft dan zou dat altijd moeten worden gerespecteerd, en als het niet wil eten, dan begrijpen waarom niet.

  2. Wanneer een kind gedwongen wordt te eten dan gaat het de maaltijd zien als een echte marteling. Ook voor ouders wordt dat dan elke keer een drama. Het kind zal zal steeds minder zin hebben om te blijven zitten aan tafel en zal steeds minder geduldig luisteren naar vader of moeder die hem wil laten eten.

  3. Een negatieve invulling geven aan een belangrijk moment als de gezinsmaaltijd gaat uiteindelijk van invloed zijn op de manier waarop het kind zich verhoudt met zijn ouders.

  4. Koste wat kost opeten wat je op het bord hebt liggen is een verkeerde eetgewoonte. Ten eerste omdat je zo een kind laat weten dat het niet naar zijn eigen behoeftes moet luisteren, maar naar wat een volwassene wil en verder omdat deze routine uiteindelijk mogelijk zou kunnen uitmonden in een beginnende fase van overgewicht, dat op zijn beurt kan veranderen in obesitas.

  5. Zo stevig je wil opleggen aan een kind geeft het 't idee dat het normaal is dat iemand beslissingen neemt over zijn lijf in plaats dat het dat zelf doet. Zo wordt het geleerd dat het geen baas is over zijn eigen persoon en dat het normaal is dat een volwassene dwingend is tegen zijn wil in. Een kind dwingen te eten houdt in dat het gedwongen wordt de signalen dat het genoeg gegeten heeft te onderdrukken en iets te doen waar het lichaam geen behoefte aan heeft.

Wat moet je dan doen? Kinderen gewoon carte blanche geven wat betreft hoeveelheid en wat ze willen eten is zeker geen oplossing. Dan zou het elke dag om een dubbele portie patat vragen!
Kinderen zouden in plaats daarvan passende porties moeten worden gegeven, en onthouden dat hun behoeftes per dag kunnen verschillen. Als het eetpatroon bestaat uit gezonde en authentieke producten dan weten je kinderen hoeveel ze moeten eten om aan hun eigen, en vooruit, gedeeltelijk aan de behoefte van ouders te voldoen.

Advertisement