Een kind heeft (Minstens) 12 knuffels per dag nodig om goed op te groeien

door Skip

18 November 2017

Een kind heeft (Minstens) 12 knuffels per dag nodig om goed op te groeien
Advertisement

Het belang van fysiek contact in een relatie wordt vaak onderschat en toch is het iets dat van nature therapeutisch is voor ons allemaal, ook voor kinderen.
Om de kinderen in huis te omhelzen daar zou je geen reden voor moeten hebben, maar doordat je weet welke voordelige effecten dit simpele gebaar heeft, zal je dit aansporen dat nog vaker te doen.
Zoals de beroemde psychotherapeute Virginia Satir zei: "Om te overleven hebben we vier omhelzingen per dag nodig: om elkaar te steunen acht; en om op te groeien 12." 

Advertisement

Hersenen van kinderen trekken enorm veel voordelen uit een knuffel

Hersenen van kinderen trekken enorm veel voordelen uit een knuffel

pixabay.com

  • Door je kind te omhelzen zorg je ervoor dat de receptoren van zijn huid (lichaampje van Pacini) worden geactiveerd zodat de nervus vagus wordt gestimuleerd, welke aan de hersenen impulsen doorgeeft die positieve effecten heeft op het humeur, eetlust en slaap.
  • Met een omhelzing kan er dopamine worden aangemaakt, een neurotransmitter die verschillende functies heeft in de hersenen, gevoelens van genot kunnen geven en stress kan verminderen.
  • Het liefdeshormoon komt vrij: door het contact tijdens een omhelzing komt er ook oxytocine vrij, niet alleen belangrijk in de laatste fasen van een zwangerschap en tijdens de bevalling en borstvoeding, maar ook in de fases daarna in het leven omdat het angstverminderend werkt en het vertrouwen en empathie vergroot. Echt een weldaad voor het emotionele innerlijk.
  • Vermindert cortisol in het bloed: een experiment heeft laten zien dat alleen al een voorwerp omhelzen zoals een knuffeldier tijdens een gesprek al ervoor kan zorgen dat het niveau van dit hormoon, vaak gekoppeld aan stress, daalt.
Advertisement

Onderschat nooit de kracht van een omhelzing

Onderschat nooit de kracht van een omhelzing

pixabay.com

Wat voelt een kind als we het omhelzen? Een zee aan positieve emoties! Het voelt zich beschermd en veilig en het voelt liefde...
Dit alles, in tegenstelling tot wat sommigen beweren, tast dit niet hun zekerheid aan, maar in tegendeel juist en voelen ze zich zelfverzekerder omdat de basis waarmee ze starten om zich te verhouden met de buitenwereld is er eentje van liefde. Hun persoon trekt profijt van de wetenschap dat er van hen gehouden wordt en bereidt hen goed voor om met zich met een goed zelfvertrouwen tot anderen te verhouden. Dus... elke knuffel die je zal geven aan je kind is een cadeau van onschatbare waarde!

Advertisement