Hardop voorlezen aan kinderen verkleint de kans dat zij aandachtsstoornissen krijgen

door Skip

04 Mei 2018

Hardop voorlezen aan kinderen verkleint de kans dat zij aandachtsstoornissen krijgen
Advertisement

Sinds de jaren tachtig en negentig, worden onderzoeken gedaan waarbij de impact op de groei van kinderen wordt geanalyseerd die in een heel vroeg stadium aan hen voorlezen, kan hebben. Sindsdien zijn pedagogen en leraren initiatieven gestart die over heel de wereld werden verspreid die zich baseren op het besef dat hardop lezen al in de eerste maanden een ongelofelijk positieve impact kan hebben op het toekomstige leven van kinderen en dat zelfs enkele aandachtsstoornissen kan voorkomen. 

via cbslocal.com

Advertisement

Lezen en luisteren om niet bang te zijn voor de eigen emoties.

Lezen en luisteren om niet bang te zijn voor de eigen emoties.

Pixabay.com

Een gezamenlijke studie van de New York University en van het Bellevue Hospital Center, zorgde voor de start van een project waarbij drie jaar lang een groep kinderen, vanaf de geboorte totdat ze de schoolgaande leeftijd hadden bereikt, werd betrokken, zoals bij voorleesprogramma's en bij interactie-ideeën met hun eigen ouders (vooral met het spel "laten we doen alsof...").

Achttien maanden na het stoppen van het experiment is het team onderzoekers de kleintjes weer gaan observeren die hieraan deel hadden genomen. Ze ontdekten dat zij, in vergelijking met leeftijdsgenootjes die niet mee hadden gedaan aan dergelijke activiteiten, minder problemen vertoonden met concentreren, minder aandachtsstoornissen hadden, minder agressief of hyperactief gedrag vertoonden. Al die dingen waar je dus steeds vaker over hoort op kleuterscholen.

"Kinderen die de mogelijkheid hadden om met regelmaat naar verhalen te luisteren zijn rustiger en kunnen zich beter verhouden tot hun vriendjes omdat zij hebben geleerd hun emoties en angsten te kennen en ermee vertrouwd te raken, die ze dus ook moeten beheersen op het moment dat ze naar school gaan" aldus de toelichting van hoogleraar Mendelsohn.

Lezen voor kinderen is een hulpmiddel dat kinderen met meer rust hun eigen emotionele wereld laat ontwikkelen en hun op een of andere manier 'voorbereidt' om zich in anderen in te leven.

Bronnen:

Advertisement