10 eenvoudige technieken om informatie effectiever op te slaan - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
10 eenvoudige technieken om informatie…
16 foto's die zijn gemaakt om te laten zien dat er geen woord van gelogen is Na het zien van deze foto's kun je zeggen dat je alles hebt gezien

10 eenvoudige technieken om informatie effectiever op te slaan

Door Janine
1.736
Advertisement

Tijdens ons leven ontvangen we continu allerlei soorten input, verwerven we informatie en kennis en brengen we de omringende wereld naar ons beste vermogen in kaart. Gezien de enorme hoeveelheid gegevens waarmee we in contact komen, is het begrijpelijk dat we de helft van het geheugen niet op de lange termijn kunnen bewaren. Een soortgelijk fenomeen hangt logischerwijze af van de geheugencapaciteit van onze hersenen, die ertoe neigt bepaalde informatie te verwijderen om de kwaliteit van het archief te optimaliseren.

Omslagfoto: kulecanbazi

De hersenen slaan gegevens op in het kortetermijngeheugen, selecteren ze vervolgens en voegen ze in voor de lange termijn.

Door de selectie- en eliminatie van gegevens beschermen de hersenen het lange-termijngeheugen (met een capaciteit van 1000 terabytes) tegen de accumulatie van overtollige informatie. De curve van de vergetelheid van Ebbinghaus laat zien hoe mensen gemiddeld meer dan de helft van de op een bepaald moment opgeslagen informatie slechts na één uur vergeten, en ongeveer 80% een week later vergeten.

Er zijn echter een aantal trucjes om deze trend tegen te gaan en ervoor te zorgen dat we de informatie onthouden die we nuttig achten.

  1. Seriële positie: de begin- en einddelen van de input worden gemakkelijker opgeslagen; als je daarop focust, zal het gemakkelijker zijn om het hele informatieblok te verwerven,
  2. Herhalingstechniek: herhaal de informatie onmiddellijk na het opslaan, daarna achtereenvolgens een half uur later, een dag later, twee of drie weken later, en uiteindelijk twee of drie maanden later. Op deze manier zet je het in een langetermijngeheugen.
Advertisement

3. Visualisatie: probeert abstracte informatie zichtbaar te maken, hetzij door deze te op te slaan via het zicht of door middel van gebaren en symbolen om een visuele tegenhanger te hebben. De duidelijkste herinneringen bestaan namelijk uit input die zijn geïntegreerd in verschillende hersengebieden.

4. Associatie: probeer altijd netwerken van informatie op te bouwen en nieuwe inkomsten aan te brengen die al eigendom zijn. Deze methode werkt heel goed, bijvoorbeeld met talen.

5. Opnametechniek: als je gelooft dat uw geheugen het orale kanaal bevoordeelt, neem je het betreffende object op en luister je ernaar op alternatieve ritmes (in grote lijnen, volgens de criteria van punt 3).

6. Begrijpen: zorg er altijd voor dat je goed begrijpt wat je tegenkomt, om de gegevens minder anoniem en gemakkelijker te onthouden te maken.

7. Kwaliteitsmaterialen: probeer de meest innovatieve leermaterialen te gebruiken, omdat het leermedium ook kan bijdragen aan een goede memorisatie.

Advertisement

8. Verhalen verzinnen: een methode om veel informatie met een tijdelijke diepte (bijvoorbeeld historische gebeurtenissen) te onthouden, is om ze mentaal te vertegenwoordigen in de vorm van een goed coherent en samenhangend verhaal. Op deze manier bewaar je de volgorde van de informatie zonder al te veel moeite en deze zullen met elkaar worden geassocieerd.

9. Techniek van de focus: probeer de kern van het informatieblok te identificeren, dat element dat in staat is om de rest van de semantische groep te herinneren, en om je aandacht erop te richten. Als je het middelpunt van informatie kunt onthouden, zul je je veel van de rest hiervan herinneren.

foto: MaxPixel

10. Techniek van tegengestelden: probeer een concept te onthouden in tegenstelling tot een ander, mogelijk zijn logisch tegenovergestelde (dit is een bepaalde versie van de associatie).

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt