Velen denken dat het het kwaad van de eeuw is: wat is versneld gedachtensyndroom en hoe herken je het

Janine image
door Janine

31 Maart 2019

Velen denken dat het het kwaad van de eeuw is: wat is versneld gedachtensyndroom en hoe herken je het
Advertisement

Elke dag worden we blootgesteld aan duizenden prikkels: nieuws, sociale netwerken, evenementen, werkverplichtingen, meldingen van onze smartphones; het duizelt ons. Dit bombardement kan onze hersenen beïnvloeden en angstniveaus veroorzaken die nog nooit eerder zijn waargenomen.

Al meer dan 20 jaar heeft een Braziliaanse arts zich toegelegd op de studie van dit fenomeen, dat hij versneld gedachtensyndroom (SPA) noemt en waarvan hij beweert dat het het echte kwaad van deze eeuw is. Dit is waarom.

Advertisement
bruce mars/Pexels

bruce mars/Pexels

De Braziliaanse psychiater Augusto Cury heeft dit fenomeen bestudeerd, die in een interview met BBC World over het syndroom zei: "het bestaat uit een toename van de snelheid van gedachten die het effect heeft van verminderd vermogen om zich te concentreren en het verhoogt de angst. Dit syndroom zou worden veroorzaakt door de enorme hoeveelheid prikkels waaraan kinderen worden blootgesteld, maar ook jongeren, studenten en werknemers."

Op basis van het onderzoek van Cury wijzigen miljoenen kinderen, tieners en volwassenen de constructie van gedachten en emoties op een overdreven manier, zonder dat er een trauma is geweest en de reden hiervoor is de overdaad aan informatie en dagelijkse activiteiten, sociale netwerken en wat Cury definieert als "digitale intoxicatie".

Advertisement
Army.mil

Army.mil

Dit kwaad treft vooral studenten, die geen diepgaande en schematische redenering kunnen ontwikkelen, veel reactiever zijn, eenvoudig handelen volgens het fenomeen stimulus-respons, reactie-actie en niet in staat zijn om hun conflicten op een intelligenter manier te beheren, noch hebben ze de moed om ideeën te bespreken.

Volgens Cury is het beter om langzaam te leren stil te staan en goed na te denken, en het is ook ten zeerste aan te raden om over je fouten te praten, zodat onze kinderen of studenten begrijpen dat niemand op het podium staat zonder eerst te falen. Cury vindt het ook essentieel om het tijdperk van het wereldonderwijs te veranderen om van het informatietijdperk over te gaan naar de tijd van het menselijk verstand.

Een aanbeveling waarvan, in een tijd waarin het echte bombardement ons binnenste is, we hopen dat dit de manier kan veranderen waarop we omgaan met onze angsten, onze zorgen en het hectische leven van alledag!

Advertisement