Een neurowetenschapper heeft een manier gevonden om zijn brein jong te houden, en nu kunnen we hem allemaal imiteren - Curioctopus.nl
x
Een neurowetenschapper heeft een manier…
11 dieren die het melanisme meer zwart maakten dan de nacht, met een verbazingwekkend effect De Internationale Landschapsfotografie Contest heeft plaatsgevonden: hier zijn de 23 mooiste foto's

Een neurowetenschapper heeft een manier gevonden om zijn brein jong te houden, en nu kunnen we hem allemaal imiteren

30 Maart 2019 • Door Janine
1.480
Advertisement

Het brein is het meest wardevolle orgaan van ons hele lichaam: het is echter ook het orgaan dat een beperkte regeneratiecapaciteit heeft in vergelijking met andere delen van het lichaam, dus we moeten er vooral op letten het niet onherstelbaar te beschadigen.

Helaas onderwerpen we onze hersenen vaak aan verschillende gedragingen die na verloop van tijd de slechte werking ervan bepalen: stress, niet genoeg slaap krijgen, verkeerd eten, zijn slechts enkele van de gewoonten die net zo schadelijk als frequent zijn in het leven van iedereen.

Dr. Daniel Amen is een specialist in hersenaandoeningen die zijn tomografieën en die van zijn patiënten jarenlang heeft geanalyseerd om vast te stellen wat slecht is voor de hersenen en hoe het te verjongen.

Dit is wat we kunnen leren van zijn ervaring.

Tijdens zijn lange ervaring is Dr. Amen erin geslaagd de belangrijkste gevaren voor de hersenen te identificeren, waar we in ieder geval ver van uit de buurt moeten blijven: trauma's, klappen op het hoofd, drugs, alcohol, zwaarlijvigheid, actief en passief roken, hoge bloeddruk, diabetes, zittend leven, verslaving aan videogames, overmatige cafeïne, gebrek aan slaap, stress, vervuiling, negatieve gedachten.

De arts wil graag benadrukken dat het goed is om waar mogelijk tussenbeide te komen en te vermijden wat we nu weten dat slecht voor onze hersenen is. Het goede nieuws is dat we iets kunnen doen om het gezond te houden, zoals:

• Lichamelijke activiteiten
• Positieve sociale relaties
• Een gezonde levensstijl aannemen
• Een instrument leren te bespelen
• Nieuwsgierig blijven
• Minimaal 7 uur per nacht slapen
• Positieve gedachten hebben.

Advertisement

Dr. Amen zegt ook dat om voor de hersenen te zorgen, we altijd dankbaar moeten zijn voor wat mooi is in het leven: het is een manier om de positiviteit en de daaraan verbonden hormonen in omloop te brengen, een echte remedie voor de hersenen. Een praktische oefening is om elke dag 3 dingen op te schrijven die ons dankbaar hebben gemaakt: het is bewezen dat na 3 weken het algemene niveau van geluk toeneemt.

Het lijkt misschien banaal, maar het kost heel weinig om ons dierbare brein jong en gezond te houden, om ziektes op afstand te houden of zelfs volledig te vermijden die geassocieerd zijn met een slecht getraind of verwaarloosd brein.

Laten we dus aan de slag gaan!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt