Deze jongen helpt een populatie van zeer zeldzame vlinders door ze in zijn tuin te kweken

Janine image
door Janine

06 April 2019

Deze jongen helpt een populatie van zeer zeldzame vlinders door ze in zijn tuin te kweken
Advertisement

De stedelijke uitbreiding die in de loop van de jaren heeft plaatsgevonden heeft altijd voor problemen voor dier- en plantensoorten in de getroffen gebieden gezorgd. Een van deze vele bedreigde soorten door menselijke handen zijn de prachtige Californische zwaluwstaartvlinders die tegenwoordig een zeldzaamheid zijn en ooit de tuinen van San Francisco bevolkten.

Dankzij de inzet van Tim Wong, een jonge zeebioloog met een passie voor vlinders, is de herintroductie van deze soort in de stad niet langer een utopie. En te bedenken dat dit project vanuit de achtertuin is begonnen...

Advertisement

De Californische zwaluwstaartvlinder is een endemische soort vlinder in de gelijknamige Amerikaanse staat. Zoals met elk insect van dezelfde soort, is de levenscyclus vrij kort en begint met oranje/rood gekleurde eieren, die dan zwarte rupsen worden met oranje vlekken die ooit uitgroeiden tot prachtige vlinders van een zeer intens donkerblauwe kleur.

Advertisement

Zoals eerder vermeld, kwamen deze vlinders veel voor in het gebied rond San Francisco, maar zijn ze geleidelijk verdwenen door de stedelijke ontwikkeling van het omliggende gebied. Tim Wong is een jonge zeebioloog die al vanaf jonge leeftijd een diepe liefde en respect voor de natuur en vooral voor vlinders koestert. Sinds de lagere school heeft Tim geprobeerd deze prachtige insecten te kweken, en was zo getroffen door de metamorfose waarmee ze geconfronteerd worden in de overgang van rups naar vlinder.

Toen de jongen de ernstige situatie van de Californische zwaluwstaart ontdekte, besloot hij actie te ondernemen en probeerde om een oplossing te vinden. Dankzij zijn verlangen om deze prachtige vlinder te behouden, ontdekte Tim dat toen het nog een rups was, het insect zich voedde met een bepaalde Aristolochia uit Californië, die ook steeds zeldzamer werd in het gebied.

Dankzij de hulp van de botanische tuin van San Francisco was Tim in staat om een speciale kas voor deze plant in zijn achtertuin te creëren, waardoor hij erin slaagde om de perfecte habitat voor de zwaluwstaart te creëren. Door middel van een systeem van lichten en schermen kunnen de vlinders zich op elk moment van het jaar en met elke externe omgevingsconditie reproduceren.

Het eerste experiment was gebaseerd op 20 exemplaren van in het wild verzamelde rupsen in gebieden waar het nog steeds mogelijk is de zwaluwstaart te vinden, na enkele maanden waren er al honderden vlinders in de plaatselijke botanische tuin! Honderden van deze exemplaren werden vervolgens in de botanische tuinen van San Francisco geïntroduceerd en, alsof het nog niet genoeg was, stond de toewijding van Tim Wong ook de reproductie van meer dan 200 exemplaren van Aristolochia uit Californië toe.

Advertisement

Dankzij de inspanningen van de jongen zouden we dit soort vlinders snel ook weer in de stad San Francisco kunnen zien. Deze prestaties hebben ook aangetoond dat dankzij de inspanningen van individuen het mogelijk is om bij te dragen aan het redden van het milieu. We hoeven uiteraard niet alle vlinders te kweken, het zou ook genoeg zijn om na te denken over het beschermen van je eigen tuin of buurt door nieuwe planten of bomen aan te planten om diersoorten en insecten aan te trekken.

Advertisement