16 ontroerende oude foto's die enkele weinig bekende gebeurtenissen in de geschiedenis vertellen - Curioctopus.nl
x
16 ontroerende oude foto's die enkele…
Er is een reden waarom deze 7 heiligdommen ter ere van aartsengel Michaël op een lijn met elkaar liggen Dit stel probeert een boekenkast na te maken die ze op internet hebben gezien: de verwachtingen zijn overtroffen

16 ontroerende oude foto's die enkele weinig bekende gebeurtenissen in de geschiedenis vertellen

08 Januari 2018 • Door Skip
3.651
Advertisement

Vaak krijg je als je geschiedenis bekijkt een gevoel van vervreemding, alsof er tussen de data en de gebeurtenissen geen mogelijkheid lijkt te zijn om een realistisch idee te krijgen van hetgeen waar je naar zit te kijken. Als je dan ook kijkt naar perioden in de geschiedenis waarvan er weinig of helemaal geen foto's zijn, dan is het echt heel moeilijk om te weten hoe mensen nou echt leefden of hoe personages uit de geschiedenis eruitzagen. Juist daarom is het zeldzame bewijs dat bij ons terecht is gekomen en waar we een selectie van hebben gemaakt voor jullie, een kostbare erfenis die de verbeelding prikkelt

1. Het gezicht van de Grote Depressie

foto: loc.gov

De foto waarop Florence Thompson staat afgebeeld, moeder van 7 kinderen zonder man, is gemaakt door de fotografe Dorothea Lange en is bij iedereen bekend onder de naam "Migrant Mother".

2. Een piloot van de Britse luchtmacht laat zijn haar knippen voordat hij gaat vliegen

Op de foto die in 1942 op de vliegbasis Fairlop in Engeland is genomen, staat Francis Mellersh, piloot van de Royal Air Force terwijl hij zijn haar laat knippen, wachtend totdat hij voor een missie moet opstijgen.

Advertisement

3. Revolutionairen die elkaar omhelzen

De foto die is genomen in 1961 toont hoe Fidel Castro Joeri Gagarin liefdevol omarmt. De twee hadden een diepgaande band van verwondering en genegenheid.

4. Een 'enthousiast' meisje bij de 1-meiparade

Op de foto die is genomen in Lviv is een meisje te zien dat de parade ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Arbeid in 1968

5. De buiging voor kamikazepiloten

Op de foto, die is gemaakt in 1945, zijn Japanse vrouwen en jonge mannen te zien die kamikazepiloten groeten voor vertrek.

Advertisement

6. De Titanicweeskinderen

foto: loc

Deze foto werd gemaakt kort na de ramp met de Titanic. De vader van Michel en Edmond Navratil stierf tijdens de scheepsramp en werd daarna een foto verspreid van de twee dat als doel had familieleden op te sporen. Over hen was niets bekend en kregen de namen Luis en Lola oftewel "Titanicweeskinderen."

7. Een spectaculaire herdenking

Een bijzondere manier die soldaten hebben gekozen waarop ze de miljoenen paarden, ezels en muildieren die zijn omgekomen tijdens de Eerste Wereldoorlog, te herdenken.

Advertisement

8. De laatste moment van de president

foto: jacobinmag

De foto geeft Salvador Allende weer, president van Chili terwijl deze uit zijn residentie komt tijdens de staatsgreep door Pinochet (1973). In zijn handen heeft hij een pistool vast dat hij heeft gekregen van Fidle Castro. Juist met dat pistool wordt hij kort daarna vermoord.

10. New York zoals maar weinigen het kennen

Een foto die teruggaat tot de jaren 90 met daarop een metrowagon in New York met agenten. De setting doet duidelijk denken aan het New York van de jaren 70 en 80.

Advertisement

10. Samoerai voor de Sfinx

Op deze foto poseert een groep samoerai voor de Sfinx in 1864 tijdens de reis die hen naar Parijs zal voeren.

11. Een onvermoeibare arbeider

foto: loc.gov

Deze afbeelding is uit het jaar 1909 met daarop Pinhus Karlinsky, de sluiswachter in Chernigov. De fotograaf S.M. Prokoedin-Gorskij vermeldde dat de man toen 84 jaar oud was en ruim 66 jaar zijn diensten had verleend! 

12. Een onverwachte winnaar

Die man die is te zien op de foto is de Japanner Shigeki Tanaka: hij won de marathon van Boston in 1951 nadat hij zes jaar eerder het bombardement van Hiroshima had overleefd.

13. De Koude Oorlog... in de ruimte

foto: nasa

Op de foto, die is gedateerd op 1975, staat de Amerikaanse astronaut Sonald Slayton samen met zijn Russische beroepsgenoot Alexej Leonov, tijdens de Apollo-Sojoez-missie. Ze zijn hier beiden gewichtloos. 

14. Liggend werken

Deze foto is gemaakt in de beginjaren van de 20ste eeuw waarop een werkplaats van messenslijpers is te zien. De houding waarin zij werken is bijzonder, net als dat er honden aanwezig zijn. Zij waren daar niet alleen als gezelschap, maar ook om voeten warm te houden.

15. De man die lacht naar het peloton dat hem executeert

foto: ww2f.com

De man die je hier tegen de muur ziet staan is Georges Blind die deel uitmaakte van het Franse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij werd gearresteerd in 1944 en om hem tot praten te dwingen organiseerden de Nazi's zijn executie. Zoals is af te leiden uit zijn glimlach, werkte dat niet en werd hij gedeporteerd en stierf daarna in een concentratiekamp.

16. Vrede tijdens de oorlog

foto: imgur

Een Engelse soldaat in de straten van Belfast (Noord-Ierland) poseert samen met enkele kinderen daar ter plaatse. Pas 17 jaar later kwam de vrede.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt