10 duistere plaatsen die nog niet zijn overwoekerd met toeristen

door Skip

29 Januari 2018

10 duistere plaatsen die nog niet zijn overwoekerd met toeristen
Advertisement

Zie je het ook voor je, die typische paradijselijke plaatsen die zijn overdonderd door toerisme en worden gesponsord middels reclames en sociale media? Vergeet ze maar. De locaties die je in dit artikel te zien krijgt zijn allesbehalve paradijselijk, allesbehalve overlopen door toeristen, allesbehalve overgepromoot. Het zijn plaatsen waar een akelige sfeer hangt en die door slechte geesten lijken te worden overlopen dan door hordes enthousiaste toeristen. Maar ze zijn op een unieke manier aantrekkelijk en onweerstaanbaar.

Advertisement

1. Het knekelhuis in Sedlec (Tsjechische Republiek)

1. Het knekelhuis in Sedlec (Tsjechische Republiek)

Davis Staedtler/ Flickr

Sedlec valt onder Kutná Hora, een stad in de Tsjechische Republiek waar een plek is waar het op zijn zachtst gezegd spookachtig is. Het is een abdij die is versierd met de botten van 40.000 lichamen die eerst waren begraven.

Advertisement
Jan Kameníček/ Wikimedia

Jan Kameníček/ Wikimedia

Het verhaal haakt in op een gebeurtenis die heeft plaatsgevonden in de 14e eeuw toen de abt, toen de dienstdoende abt, terugkwam van een pelgrimstocht uit het Heilige Land, besloot om door de abdij aarde te strooien die afkomstig was uit Golgota; sinds die dag was het een heilige plaats, en wilde bijna iedere lokale bewoner in de abt begraven worden en zorgde dit voor een overtal, waarvan werd geprofiteerd door Frantisek Rint, een houtsnijder die op een enge maar unieke manier het interieur van het gebouw kon decoreren. 

2. Het Veijo Rönkkönen-park met standbeelden (Finland)

2. Het Veijo Rönkkönen-park met standbeelden (Finland)

Ilkka Jukarainen/ Flickr

Tussen 1960 en 2010 begon de Finse kunstenaar Veijo Rönkkönen te werken aan ongeveer vijfhonderd standbeelden. Het zijn groteske symbolen voor mensen die als kenmerk lange ledematen hebben, grote hoofden, enge blikken, en glimlachen die op zijn zachtst gezegd duister zijn. Rönkkönen vonden ze maar vreemd, heel verlegen en op zichzelf en leek hij deze beelden wel te hebben gemaakt met de bedoeling om zelfportretten te maken en daarnaast heel vaak ook echte mensentanden te gebruiken.

Veijo Rönkkönen - Minna Haveri/ Wikimedia

Veijo Rönkkönen - Minna Haveri/ Wikimedia

De enge schepsels van Rönkkönen staan samen op een plek in Parikalla op de binnenplaats van de kunstenaar en die maken het tot een van de engste raadselachtigste plekken ter wereld.

3. De catacomben van de Palermitaanse Kapucijners (Sicilië)

3. De catacomben van de Palermitaanse Kapucijners (Sicilië)

Giuseppe Incorpora/ Wikimedia

In de kelders van het Klooster der Kapucijners te Palermo kruisen waarschijnlijk de meest eigenaardige onderaardse gangen ooit. De resten van ongeveer achtduizend mensen die leefden tussen de 18e en 19e eeuw, staan er tentoongesteld door de catacomben van de Kapucijners heen, en dit bezorgt de plaats een ijzingwekkende sfeer. 

Advertisement
Roberto Rive/ Wikimedia

Roberto Rive/ Wikimedia

Men zegt dat er ooit eens een dronkelap was die zonder het te weten de catacomben inging. Nadat hij zijn roes had uitgeslapen, schrok hij zo erg dat hij gek werd en dat hij moest worden opgenomen in een gekkenhuis. Anyway, wie ook van plan is om daar een kijkje te gaan nemen, de catacomben zijn open voor het publiek op alle dagen, behalve zondag. 

4. De hangende doodskisten in Sagada (Filipijnen)

4. De hangende doodskisten in Sagada (Filipijnen)

Madeleine Deaton/ Flickr

In Sagada geldt er de traditie dat doodskisten aan rotswanden worden opgehangen. Alleen mensen die een eerbaar leven hebben geleid, zijn getrouwd en kleinkinderen hebben, kunnen profiteren van zo'n 'begrafenis' want volgens de plaatselijke overtuiging zitten er in de kisten die zich het verst van de bodem bevinden, de geesten die het dichtst bij de hemel zitten.

Advertisement

5. Het verlaten militaire hospitaal Beelitz-Heilstätten (Duitsland)

5. Het verlaten militaire hospitaal Beelitz-Heilstätten (Duitsland)

Michal Huniewicz/ Wikimedia

Het hospitaal Beelitz-Heilstätten werd omgezet in een militair hospitaal vanwege de Eerste Wereldoorlog. Onder de vele gewonden, bood het ook onderdak aan een jonge Adolf Hitler (die gewond raakte in de Slag om de Somme 1916). Tegenwoordig is de plek grotendeels verlaten. Enkele afdelingen worden echter nog gebruikt als revalidatiecentra voor mensen met beroertes.

Thomas Geersing/ Flickr

Thomas Geersing/ Flickr

Sinds het ziekenhuis Beelitz-Heilstätten is verlaten is deze plek nogal eng geworden die de de aandacht van diehard fans van horror en gruwelen weet te trekken. Als je interesse hebt om de rillingen over je rug te voelen tijdens eens bezoekje aan het enge Beelitz-Heilstätten, dan is het fijn om te weten dat het maar op net iets meer dan 30 kilometer verwijderd ligt van Berlijn.

Advertisement

6. De Christus in de afgronden van San Fruttuoso (Ligurië)

6. De Christus in de afgronden van San Fruttuoso (Ligurië)

Wilfred Hdez/ Flickr

In 1947 liet Dario Gonzatti, een van Italië's eerste onderwaterverkenners, het leven tijdens een duik in de San Fruttuosobaai in de buurt van het stadje Camogli. Tere van hem heeft vriend en collega Duilio Marcante (vader van de Italiaanse duikschool) onder water, exact op de plek waar Gonzatti om het leven kwam, een 8 meter hoog standbeeld van Jezus Christus laten maken die zijn armen ten hemel spreidt. Ondanks dat het om een Jezusbeeld gaat, roept het standbeeld een mix van ontoegankelijkheid, onrust en angst op; met name dit laatste effect lijkt te worden versterkt door algen, roest en mosselen die het beeldhouwwerk aantasten. Als je dit soort ervaring interessant vindt, dan heb je een snorkel en een dosis moed nodig om het beeld te bewonderen!

7. Poppeneiland (Mexico)

7. Poppeneiland (Mexico)

FlyingCrimsonPig/ Flickr

Niet veel kilometers verder van Mexico-Stad bevindt zich een geweldige plek: een duister en angstaanjagend eiland dat helemaal vol is van poppen. Volgens de legende verdronk een klein meisje in de wateren rondom het eiland, en is de vader gaan geloven dat de ziel van zijn dochtertje was verhuist naar de pop die hij op de plek vond stond waar zij stierf.

Advertisement
Esparta Palma/ Wikimedia

Esparta Palma/ Wikimedia

Haar vader, die obsessief overtuigd was hiervan, haalde alle poppen naar het eiland die hij vinden kon, in de hoop de zielen te behouden van mensen die verdwenen zijn. Door deze obsessie verliet hij zelfs zijn gezin en ging hij op het eiland wonen en bouwde daar een klein houten huis. Het is tegenwoordig mogelijk om in deze unieke woning te logeren, in de wetenschappen dat die poppen je mogelijk behoorlijk uit je slaap kunnen gaan houden 's nachts.

8. Haw Par Villa (Singapore)

8. Haw Par Villa (Singapore)

Lds/ Wikimedia

Het themapark Haw Par Villa is min of meer gemaakt volgens het strafprincipe zoals die geldt in de Hel van Dante Alighieri, en heeft een duidelijk omlijnd doel. In de omgevingen zijn de straffen te zien die je in het bovenaardse krijgt die passen bij wat voor slechts op aarde je gedaan hebt, om kinderen een aantal belangrijke moraallessen te leren. 

Advertisement
Rudy Herman/ Flickr

Rudy Herman/ Flickr

Hoe dan ook is het park in de loop der tijd beroemd geworden als een enge plek, ook al zijn de beelden die er staan ook niet zo eng. Haw Park Villa is zeker een magische plek die je eens in je leven gezien zou moeten hebben, ook gezien het feit dat de toegang gratis is.

Als deze plaatsen jouw nieuwsgierigheid hebben gewekt, ga er dan gewoon heen, want het kan nog eens een uniek en ongelofelijke ervaring gaan worden!

Advertisement