Deze voormalige gevangenis is omgetoverd tot een superluxe hotel: de cellen zijn nu kamers

Janine image
door Janine

13 November 2021

Deze voormalige gevangenis is omgetoverd tot een superluxe hotel: de cellen zijn nu kamers
Advertisement

Eén ding is zeker: toen aan het eind van de negentiende eeuw de enorme Engelse gevangenis van Bodmin werd gebouwd, had niemand kunnen vermoeden dat er op een dag, meer dan 200 jaar later, iemand daar ook graag tijd zou willen doorbrengen, zelfs betalend voor zijn verblijf.

En vandaag zijn de dingen precies zo: wat vroeger een plaats van lijden en straf was, evenals een echt model van Engelse gevangenisarchitectuur, is nu een luxueus hotel, een echte parel van design en gastvrijheid in een comfortabele en eigentijdse stijl, de vrucht van een lange restauratie die volledig heeft veranderd wat Bodmin eeuwenlang was geweest. De essentie is echter hetzelfde: zozeer zelfs dat je, ondanks de restyling, hier nog steeds een unieke sfeer kunt waarnemen, gehuld in mysterie. Ben je klaar om op reis te gaan om dit zeer bijzondere hotel te ontdekken?

via Forbes

Advertisement

Bodmin ligt in het hart van Cornwall, op ongeveer 4 en een half uur rijden van Londen. Het imposante bouwwerk dat de gelijknamige stad domineert, zag het licht in 1779 en was vanaf het begin een gevreesde en gewaardeerde plek. Binnenin waren er in feite voor het eerst in Engeland individuele cellen, evenals verdeelde mannelijke en vrouwelijke ruimtes, warm water en omgevingen met “comfort” dat tot nu toe onbekend was in gevangenissen.

Advertisement
Deze voormalige gevangenis is omgetoverd tot een superluxe hotel: de cellen zijn nu kamers - 2

Evenzo was Bodmin, zoals elke gevangenis, ook een plaats van boetedoening en negativiteit, waar niemand ooit tijd zou willen doorbrengen of, erger nog, geëxecuteerd willen worden. Na bijna 150 jaar activiteit kwam hier echter een einde aan en werd Bodmin in 1927 gesloten.

The Bodmin Jail Hotel

Het spreekt bijna vanzelf dat vanaf dat moment geruchten, legendes en nogal macabere verhalen de ronde deden over de oude gevangenisstructuur, die in de loop der jaren meer en meer in een staat van verwaarlozing en verval is geraakt.

The Bodmin Jail Hotel

The Bodmin Jail Hotel

Totdat een paar jaar geleden het Londense bedrijf Twelve Architects besloot in te grijpen om dit proces van verval te keren. Na een eerste moment waarin men zelfs had geprobeerd de gevangenis te slopen (waarvan de te dikke muren zelfs bestand waren tegen dynamiet!), kwam het idee. Naast een culturele en historische plek zou Bodmin ook een ultra luxe hotel worden.

The Bodmin Jail Hotel

The Bodmin Jail Hotel

Precies: in de cellen waar veel criminelen hun dagen hadden doorgebracht - en geëindigd - slapen nu de gasten van het Bodmin Jail Hotel. Een boutique residentie voorzien van alle comfort, van tv tot ligbad, een luxe restaurant, een fitnessruimte en een vergaderruimte.

Advertisement
The Bodmin Jail Hotel

The Bodmin Jail Hotel

De kamers - of moeten we ze "cellen" noemen? - zijn precies gecreëerd in de vertrekken die gereserveerd waren voor gevangenen, waardoor een sfeer wordt gecreëerd die echt uniek is.

De strakke en imposante kamers van de gevangenis zijn in feite opnieuw ontworpen in een eigentijdse en creatieve stijl door de architect Matt Cartwright, die voor de renovatie zorgde. Het is dankzij hem dat Bodmin, na 6 jaar werk, nu een nieuw tijdperk beleeft, veel serener en positiever.

Advertisement

Wat vind je ervan? Zou je bereid zijn een verblijf te boeken in deze luxe en exclusieve... gevangenis?

Advertisement