In Praag is er een weinig bekende bibliotheek die een meesterwerk van kunst is om te herontdekken

Janine image
door Janine

03 Maart 2020

In Praag is er een weinig bekende bibliotheek die een meesterwerk van kunst is om te herontdekken
Advertisement

Als je van lezen en tijd doorbrengen ondergedompeld in de pagina's van een goed boek in een comfortabele bibliotheek houdt, is deze waardevolle en betoverende plek iets voor jou. We hebben het waarschijnlijk over een van de mooiste leesplekken ter wereld vanwege zijn historische maar vooral artistieke waarden, en het ligt in het hart van Praag, de glorieuze hoofdstad van Tsjechië. De bibliotheek Clementinum is echt een onmisbare plek.

via Klementinum

Advertisement
VitVit/Wikimedia Commons

VitVit/Wikimedia Commons

Het grote complex van Clementinum werd gesticht door de jezuïeten na hun aankomst in Bohemen in 1556. Aanvankelijk woonden leden van de orde in een voormalig Dominicaans klooster, maar in 1653 begonnen ze hun gebouwen uit te breiden. De reconstructie duurde meer dan 170 jaar, dus er zijn verschillende architecturale stijlen in het complex. Met meer dan 2 hectare is het ook een van de grootste gebouwencomplexen in Europa, zozeer zelfs dat prominente architecten betrokken waren bij het ontwerp van het gebouw, bijvoorbeeld Carlo Lurago, Franz Maximilian Kanka of Kilian Ignaz Dientzenhofer, meesters in de bouwkunst van de zeventiende eeuw.

De jezuïeten hadden sinds de oprichting een school in het Clementinum en in 1622 werd het gepromoveerd tot universiteit. Naast de klaslokalen en slaapkamers voor de gemeenschap, bouwden de jezuïeten ook een bibliotheek, een perskamer, een apotheek, een theater en natuurlijk kerkelijke gebouwen. Clementinum werd samengevoegd met de Charles University in 1654, samen met zijn bibliotheekcollectie. De nieuwe Charles-Ferdinand University van Clementinum was de thuisbasis voor eersteklas filosofische en theologische faculteiten.

Advertisement
In Praag is er een weinig bekende bibliotheek die een meesterwerk van kunst is om te herontdekken - 3

De jezuïeten moesten het gebouw van Clementinum verlaten nadat de orde in 1773 was hersteld, maar de universiteit bleef waar het was. Na de verdeling van de universiteit in Tsjechische en Duitse administraties bleef in 1882 alleen het deel over dat door de Tsjechen werd beheerd. In 1930 verhuisde de filosofische faculteit naar een nieuw gebouw en werd het Clementinum de thuisbasis van de Nationale Bibliotheek.

Pixabay

Pixabay

Tot op heden wordt deze buitengewone en waardevolle bibliotheek in het kloppende hart van Praag beschouwd als een meesterwerk van barokke kunst en architectuur. Veel van zijn schoonheid is te danken aan de levendige fresco's op het plafond van de bibliotheek, gemaakt in de achttiende eeuw door de schilder Jan Hiebl.

Tot op heden verzamelt en herbergt de Clementinum-bibliotheek ongeveer 20.000 volumes, net als de thuisbasis van de Nationalis Bibliotheek, opgericht in 1781 door Karl Rafael Ungar, een kostbare en unieke verzameling volumes die behoren tot de Griekse literatuur ter wereld.

Klementinum

Klementinum

De huidige locatie van de Tsjechische nationale bibliotheek is een van de minst bekende plaatsen in de stad Praag, dus ook een van de minst bezochte door toeristen; ook om deze reden verdient het een diepgaand bezoek, zelfs alleen om met de mond wijd open de prachtige gang te bewonderen die door Jan Hiebl is beschilderd en te dagdromen.

Advertisement