16 comfortabele gewoontes in Japan die overal in de wereld er wel mogen zijn

door Skip

30 Januari 2018

16 comfortabele gewoontes in Japan die overal in de wereld er wel mogen zijn
Advertisement

Wat maakt de wereld van de Japanners toch zo bijzonder dat iedereen ter wereld er zo nieuwsgierig naar en geboeid door is? Zonder meer de mix tussen traditionele culturele elementen en de bijzondere aandacht die men heeft voor alles wat met innovatie en technologie te maken heeft spelen een belangrijke rol.

In deze fotoreeks laten we je een aantal handige dingen waar ze in Japan gebruik van maken, en als we er zo naar kijken, dan vragen we ons af waarom ze ook niet in het Westen gemeengoed zijn geworden!

Advertisement

1.

1.

Flickr/Alper Çuğun (CC BY 2.0)

Bij enkele tankstations in Japan hangen de benzinepompen aan het plafond zodat het makkelijker tanken is ongeacht aan welke kant de benzinetank zit.

Advertisement

2.

2.

Wikipedia/Marco Verch (CC BY 2.0)

Het idee dat men heeft van distributieautomaten in Japan verschilt enigzins vergeleken met andere plaatsen ter wereld. In het land van de rijzende zon wordt er geschat dat er een automaat is op iedere 23 mensen, en je kunt er werkelijk van alles kopen: van warme maaltijden tot chips, van hondenvoer en gedragen slips van Japanse studentes...

3.

3.

Wikipedia/Kure (CC BY-SA 2.5)

Wist je dat Japanse taxi's over automatische deuren beschikken? De chauffeurs regelen het openen en sluiten van de deur en hoeft de passagier echt helemaal niets te doen!

4.

4.

Flickr/Yosomono

Bierblikjes zoals die van het populaire merk Kirin hebben een braille-opschrift.

5.

5.

Flickr/Russ Bowling (CC BY 2.0)

Hoe worden flyers uitgedeeld in Japan? Meestal in combinatie met een gadget die voorbijgangers aanspoort flyers aan te nemen (hier deelt een meisje ze samen met zakdoekjes uit in de stad Hachiōji).

Advertisement

6.

6.

jpvisitor.com

In de treinen van The East Japan Railway is het mogelijk gebruik te maken van hele reeks luxe voorzieningen, inclusief een speciale ontspannende pedicure in een thermaal bad.

7.

Un post condiviso da Lucia Bailón (@luuciabailon) in data:

Instagram/luuciabailon

Ben je alleen maar op zoek naar een plek waar je even kunt liggen en uitrusten? Japanse capsulehotels zijn doorgaans de hele dag geopend voor prijzen die sowieso betaalbaar zijn (€ 20-30).

Advertisement

8.

8.

Pinterest

Een stoel waar je handig je tas aan kunt hangen.

9.

Un post condiviso da kyo_oh (@ebiebi) in data:

Instagram/akapi_tata

Misschien heb je wel gehoord van futons en tatamimatten, maar wat je hierboven ziet is een kotatsu, een soort hitte-element in een tafeltje met deken die je in de winter in elke Japanse woning kunt aantreffen en waar ook aan gezeten wordt tijdens de maaltijd.

Advertisement

10.

Un post condiviso da 藤井翔太 (@efgshota) in data:

Instagram/ efgshota

Door heel Japan zijn er stadsluidsprekers verspreid zodat de bevolking snel op de hoogte kan worden gebracht voor het geval dat er tsunami's zijn of aardbevingen. Wanneer er geen noodsituatie is dan worden ze gebruikt om muziek te laten horen of handige signalen zoals het moment wanneer kinderen weer naar huis gaan van school.

11.

11.

De anti-stresssleutelhanger waarmee je de bubbeltjes kan pletten... tot in het oneindige!

Advertisement

12

Un post condiviso da Darantasia (@darantasia) in data:

Instagram/ darantasia

Verticale ultracompacte garages in Japan besparen ruimte (waar erg veel behoefte aan is in Japanse metropolen). Klik op de video om te kijken hoe deze lift werkt.

13.

Japan is een van die landen waar je op wegen kunt rijden die geluid maken wanneer een auto eroverheen rijd. Er zijn bordjes met muzieknoten die waarschuwen dat je over een stuk weg gaat rijden, mits je aan de aangegeven snelheid houdt, een prettige melodie kunt horen. 

Advertisement

14.

Instagram/ agnieszkagrzelakblog

Op Japanse (en ook in openbare) toiletten kom je toiletten tegen die alles kunnen: geautomatiseerde programma's kunnen de WC reinigen, verwarmen en laten je deze als een bidet gebruiken en nog veel meer!

15.

15.

DocChewbacca / Flickr

Als je dol bent op katten dan is Japan, en dan met name Tokio ook wat dit betreft de plek voor jou: er zijn ontzettend veel neko café's, plekken waar je iets kunt drinken en tegelijkertijd kunt knuffelen met de katten die daar wonen.

Advertisement

16.

16.

Instagram/Hiroo Yamagata

Ben je na de lunch overvallen door vermoeidheid? In Japan is het mogelijk om zonder schaamte een tukje te doen ("inemuri") , en kan je gewoon blijven zitten op je werkplek! Deze gewoonte zou bestaan uit slapen, maar toch aanwezig zijn (op een of andere manier) om zo te laten zien dat je zó druk bezig bent met je werk dat je er uitgeput van bent!

Advertisement