Zeg maar doei tegen vullingen, want in de toekomst vullen gaatjes in je tanden zichzelf

door Skip

17 Maart 2018

Zeg maar doei tegen vullingen, want in de toekomst vullen gaatjes in je tanden zichzelf
Advertisement

Hoe vaak heb je wel niet gedacht, terwijl je daar in die stoel op je kwelgeest hebt liggen wachten, hoe het toch mogelijk is dat mensen zulke helse pijnen moeten verdragen terwijl chirurgen al zo ver zijn om grootse dingen uit te proberen zoals  het transplanteren van iemands hoofd? Is het mogelijk dat er alternatieven voor boren, implantaten en wortelkanaalbehandelingen zijn (die trouwens een godsvermogen kosten)?

Er is goed nieuws wat dit betreft, dat uit Groot-Brittanië komt. We komen misschien niet van boren af, maar we kunnen wel een beetje besparen. Onderzoekers van het Kings College in Londen hebben ontdekt dat een medicijn dat wordt gebruikt voor Alzheimer (Tideglusib), tanden die beschadigd zijn door cariës zichzelf helpt te herstellen.

Advertisement
Zeg maar doei tegen vullingen, want in de toekomst vullen gaatjes in je tanden zichzelf - 1

Het succes van deze behandeling, die tot zover op dieren is getest, is klaar om te worden uitgeprobeerd op mensen. Hiermee zal waarschijnlijk binnen een jaar mee worden gestart. Het gebruik van het medicijn zou volgens Paul Sharpe van het Centrum voor Regeneratieve en Cranofaciale Biologie, niet veel makkelijker kunnen zijn. Er wordt een spons die is doordrenkt van dit medicijn in het gaatje gestopt dat door tandbederf is ontstaan.

Het grote voordeel vergeleken met traditionele technieken is dat er nu een 'wond' wordt hersteld met lichaamseigen weefsel dat gezond is, en er geen gebruik wordt gemaakt van een kunstmatig materiaal, dat hoe verfijnd ook, altijd een lichaamsvreemde stof zal blijven. De levensduur van een 'nieuwe' tand is ten slotte veel langer dan een normale vulling. Waar je ooit amalgaamvullingen had die werden geplaatst die zeer lang meegingen, maar wel heel belastend zijn, zijn vullingen van tegenwoordig heel verfijnd (bijna de hele tand blijft behouden) maar gaan beslist niet zo lang mee.

Uit de experimenten van het Kings College kwam naar voren dat een tand zich kan regeneren met stamcellen die in tandpulp zitten, natuurlijk als deze worden op de juiste manier worden gestimuleerd. Van daaruit wordt er nieuw dentine aangemaakt die het gaatje vult waar eerst dentine zat en het sponsje dan geleidelijk aan oplost.

Laten we hopen dat het onderzoek loopt zoals is gepland en dat we binnen een paar jaar, geen tandartsen meer nodig hebben en dat we er allemaal gebruik van kunnen maken!

Advertisement