9 kunstgeschiedenisgeheimen die je in geen enkel boek zal vinden

door Skip

08 April 2018

9 kunstgeschiedenisgeheimen die je in geen enkel boek zal vinden
Advertisement

Het heeft geen zin het te ontkennen: dingen of gebeurtenissen worden mede beroemd door de bijzonderheden en de 'roddels' die erbij horen. We willen de kunstenaars die onderstaande kunstwerken hebben gemaakt niet tekort doen, maar dat zij vandaag zo beroemd zijn, zal ook komen door de bijzondere feiten die de ronde doen over het werk of de maker ervan.

Weet jij wat het verband is tussen Salvador Dalì met de vorm van een stuk Parmezaanse kaas, of wie de meest betaalde kunstenaar is in de geschiedenis? Hier volgen een aantal leuke feitjes uit de kunstwereld.

Advertisement

Waarom is de lucht rood in de Schreeuw van Munch?

Waarom is de lucht rood in de Schreeuw van Munch?

pixabay.com

Volgens enkele kunstcritici is de keuze voor een rode lucht gemaakt om een gevoel van dramatiek op te wekken in degene die naar het schilderij kijkt. Voor anderen is het een verwijzing naar de uitbarsting van de Krakatau-vulkaan in Indonesië, een gebeurtenis die echt heeft plaatsgevonden, exact tien jaar voordat dit schilderij werd gemaakt. Op basis van enkele ooggetigenverslagen waren de daaropvolgende zonsondergangen felrood, waarschijnlijk door as in de lucht.

Advertisement

Kunstenaressen in de prehistorie.

Kunstenaressen in de prehistorie.

David Stanley/Wikimedia

Volgens enkele onderzoeken die zijn gedaan op rotswandlocaties tusseen Frankrijk en Spanje. Deze prehistorische grafitti zijn gemaakt door vrouwen. De grootte van de handafdrukken die op de muren van de grotten zijn te vinden lijken dit te suggereren. 

De aap-schilder.

De aap-schilder.

Chimpanzee Congo/Wikimedia

Dit werk hierboven is een van de 400 schilderijen die is gemaakt door Congo, een chimpansee die in een Londense dierentuin leefde in de jaren vijftig. Het was anthropoloog Desmond Morris die zijn natuurlijke aanleg voor schilderen ontdekte. Zijn roem nam zodanig toe dat Picasso een schilderij van hem kocht en Dalì zijn eigentijdse kunst vergeleek met het werk van Pollock.

Kaas en Dalì.

Kaas en Dalì.

Mike Steele/Flickr

We kennen allemaal het schilderij van Dalì genaamd 'De volharding der herinnering' waar de kunstenaar een aantal van zijn onderwerpen wilde verwerken die hem het meest aan het hart liggen zoals de tijd die wegtikt en niet gestopt kan worden. De inspiratie voor de vormen van de gedrapeerde klokken kwam hem op een bijzondere manier tot hem. Hij besloot de klokken in de vorm van door de zon gesmolten kaas te schilderen. Nu rijst de vraag, was dit Camembert of Parmezaanse kaas?

Krijg het appartement cadeau bij de aanschaf van Banksy-grafitti

Krijg het appartement cadeau bij de aanschaf van Banksy-grafitti

Ungry Young Man/Wikimedia

Een stel uit Bristol kreeg hun appartement niet verkocht vanwege enkele grafitti op de buitenmuren. Toen zij erachter kwamen dat dit het werk was van Banksy, zetten ze dit in de verkoop... en als cadeau deden ze daar het huis zelf bij!

Advertisement

Het met bloed gesigneerde schilderij

Het met bloed gesigneerde schilderij

Lafit86/Wikimedia

De 'onthoofding van Johannes de Doper' is een schilderij dat door Caravaggio op Malta gemaakt werd, waar hij terechtkwam toen hij uit Napels was gevlucht nadat hij van moord werd beschuldigd. Een bijzonder feitje over dit schilderij is dat dit ook het eerste werk is dat Caravaggio signeerde: hij liet zijn handtekening beginnen uit een plasje bloed op het schilderij.

Dit is de kunstenaar die het meest betaald kreeg in de kunstgeschiedenis

Dit is de kunstenaar die het meest betaald kreeg in de kunstgeschiedenis

Daniel Lobo/Flickr

David Choe is de kunstenaar die de muurschildering heeft gemaakt in Menlo Park het hoofdkantoor van Facebook in Californië toen het bedrijf nog een kleine start-up was met weinig werknemers. Toenmalig onderdirecteur Sean Parker stelde de kunstenaar voor om een deel van de aandelen in handen te krijgen als geldelijke belonig. Choe accepteerde en zijn nu zijn aandelen 200 miljoen dollar waard!

Advertisement

Hoe het echt zit met modellen.

Hoe het echt zit met modellen.

Friends of American Art Collection/Wikimedia

American Gothic is het symbool voor de Amerikaanse kunst begin 20ste eeuw en is gemaakt door Grant Wood: op het schilderij staan een boer en zijn vrouw afgebeeld, maar eigenlijk was de man de tandarts van de kunstenaar en de vrouw zijn dochter was!

Bijzondere basismaterialen.

Bijzondere basismaterialen.

Matthew Mendoza/Flickr

Ondanks het feit dat zijn werken voor miljoenen dollars worden verkocht ("Number 5" kwam tot het bedrag van 140 miljoen dollar), wilde Jackson Pollock volledig in het verweer komen tegen het volkse schoonheidsidee uit zijn tijd. De verf die hij gebruikte kwam uit een industriële lijn die hij vermengde met sigarettenpeuken en stukjes glas.

Advertisement