6 beroemde schilderijen met details erin verstopt die je niet zou verwachten

door Skip

22 Augustus 2018

6 beroemde schilderijen met details erin verstopt die je niet zou verwachten
Advertisement

Wie kunstwerken bestudeert, ongeacht welke periode waar deze toe behoren, weet heel goed dat je ze niet slechts moet interpreteren zoals ze zijn, want er kunnen details in verstopt zitten die de betekenis ervan verklappen of die simpelweg wat extra's toevoegen aan het verhaal van het kunstwerk.

Je hebt op school vast wel eens deze schilderijen bestudeerd die in dit artikel aan bod komen, maar ken je ook de bijzondere details die hierin verborgen zitten?

Advertisement

1. Het verkeerde oor

1. Het verkeerde oor

Wikipaintings.org/Wikimedia

Na een fikse ruzie met zijn vriend en collega Paul Gauguin, sneed Van Gogh zijn linkeroor af met een scheermes. Wat hij heeft gedaan komt terug in alle biografieën die er zijn over de schilder, maar zijn er slechts een paar waarin het duidelijk wordt gemaakt dat in het schilderij Zelfportret met verbonden oor dat kort na het voorval werd gemaakt, dat Van Gogh zichzelf weergeeft met het verband om zijn rechteroor en niet om zijn linker.

Experts verklaren dat de kunstenaar een spiegel gebruikte om het zelfportret te kunnen maken.

Advertisement

2. Het ontbrekende onderwerp

2. Het ontbrekende onderwerp

Web Gallery of Art/Wikimedia

In een schilderij getiteld De val van Icarus verwacht je dat ergens min of meer Icarus zijn opwachting maakt. Maar in het schilderij van Pieter Bruegel de Oude, ziet Icarus er helemaal niet uit als een centraal figuur. In het midden zie je een boer druk bezig met zijn taken, terwijl het mythologische figuur Icarus slechts een klein hoekje krijgt toebedeeld rechtsonderin.

Het is een interessante keuze om degene die als hoofdpersonage had moeten fungeren aan de zijkant te plaatsen, want zodoende wil de kunstenaar benadrukken dat de dood nooit de rest van de wereld afremt; de dood, die hoe tragisch en pijnlijk ook zijn kan, kan nooit het voortgaan van het leven stoppen.

3. De school van Athene en de vrienden van Rafaël

3. De school van Athene en de vrienden van Rafaël

pixabay.com

In het beroemde schilderij De school van Athene wilde Rafaël een aantal van de grootste denkers en wetenschappers eren uit de Klassieke Oudheid, maar tegelijkertijd zijn waardering uiten naar zijn tijdgenoten. De filosoof Plato, die in het midden staat afgebeeld (1) krijgt het gezicht van Leonardo da Vinci, Heraclitus dat van Michelangelo Buonarotti (2) en de Griekse schilder (3) het uiterlijk krijgt van Rafaël zelf.

4. Het meisje heeft geen oorbel met parel en zelfs überhaupt geen oorbel?

4. Het meisje heeft geen oorbel met parel en zelfs überhaupt geen oorbel?

http://www.mauritshuis.nl/Wikimedia

In het zeer beroemde schilderij van Johannes Vermeer het Meisje met de parel, (de titel van de film die was geïnspireerd op het schilderij) zitten twee details waar experts vandaag nog steeds vragen over hebben.

Ten eerste wordt door de grootte van de parel de suggestie gewekt dat het hier niet om een natuurlijke parel gaat, maar zeer waarschijnlijk juist om een nepparel van Venetiaans glas. Maar kunstexperts betwijfelen het zeer dat de parel een onderdeel is van een oorbel. Er zijn geen duidelijke verbindingen met het oor te zien, en weet men dus niet wat dat glinsterende ding is.

5. De muse waar Klimt uiteindelijk een hekel aan kreeg

5. De muse waar Klimt uiteindelijk een hekel aan kreeg

The Yorck Project/Wikimedia

Adele Bloch-Bauer, vrouw van een rijke baron, verschijnt in verschillende schilderijen die door Gustav Klimt gemaakt zijn. De baron gaf de schilder opdracht tot een van de bekendste portretten van de dame, maar ontdekte hij kort daarna dat de twee overspel pleegden. Om de passie te smoren tussen zijn vrouw en de kunstenaar liet de baron Klimt steeds meer portretten van haar maken, overtuigd van het feit dat door uitputtend werk de twee uit elkaar zouden gaan, en gebeurde dat!

Advertisement

6. Het verwisselde zelfportret

6. Het verwisselde zelfportret

Yelkrokoyade/Wikimedia

Het thema van het schilderij Jonge vrouw die zichzelf poedert is zeer ongebruikelijk voor Georges Seraut. De vrouw had een relatie met de kunstenaar, maar heeft niemand dit ooit geweten omdat zij allebei heel gereserveerd waren. Seraut voegde in een eerste opzet zichzelf toe, in het venster waardoor hij zijn geliefe bekeek die zich aan het opmaken was, maar op advies van zijn vriend haalde hij zijn gezicht weg en zette hier een bloempot voor in de plaats.

Advertisement