Een nacht helemaal niet slapen zorgt al voor toename van gifstoffen die zijn gerelateerd aan Alzheimer

door Skip

18 April 2018

Een nacht helemaal niet slapen zorgt al voor toename van gifstoffen die zijn gerelateerd aan Alzheimer
Advertisement

Goed en voldoende slapen is echt een elixer voor een lang leven. We hebben het hier al eerder over gehad toen we onderzoeken van vooraanstaande wetenschappers lieten zien die een gebrek aan nachtelijke rust koppelden aan het ontstaan van talloze gezondheidsproblemen. Nu doen we dat weer met een onderzoek van het National Institutes of Health in Bethesda (Maryland, V.S.) dat laat zien hoe ook maar een enkele nacht verstoorde nachtrust kan zorgen voor gifstoffen die schadelijk zijn voor de hersenen en in dit geval verband houden met het ontstaan van Alzheimer.

via Expressandstar.com

Advertisement

Goed slapen als preventiemethode voor ziekten.

Goed slapen als preventiemethode voor ziekten.

Wikimedia Commons

Aan het onderzoek heeft een groep van twintig vrijwilligers meegedaan tussen de 22 en 72 jaar oud. Gedurende twee nachten is er is de focus gelegd op het analyseren van de aanmaak van een chemische verbinding (beta-amyloïden) die celgroei bevordert en als deze stof in concentraties aanwezig is die afwijken van de norm dan wordt je blootgesteld aan het risico om neurodegeneratieve ziekten te krijgen, zoals Alzheimer in dit geval. De eerste nacht lieten ze deelnemers rustig slapen, maar gedurende de tweede nacht werd hun slaap verstoord om te voorkomen dat zij aan de normale acht uur slaap kwamen. Door gebruik te maken van een PET-scanapparaat konden onderzoekers zien dat in de loop van de tweede nacht de productie van beta-amyloïden aanzienlijk te zijn toegenomen in twee hersengebieden die doorgaans beschadigd raken bij Alzheimerpatiënten. Het ophopen van deze stof is een van de oorzaken ervan dat neuronen kapot gaan.

Professor Ehsan Shokri Kojori, de onderzoeker die expert is op het gebied van cognitieve neurowetenschappen en die het onderzoek aanvoert, geeft als commentaar: "Dit onderzoek biedt het eerste bewijs van het feit dat weinig en/of slecht slapen ervoor kan zorgen dat dit peptide niet goed wordt afgebroken. Als je bedenkt dat we deze resultaten al hebben gekregeen na slechts een nacht testen, dan lijkt het wel duidelijk dat voldoende rust nemen echt een preventief middel kan zijn voor een ernstige ziekte als Alzheimer dat niet moeten worden onderschat."

Bron:

http://www.pnas.org/content/early/2018/03/29/1721694115.short?rss=1

Advertisement