Voor het eerst is het onderzoekers gelukt hersenen buiten het lichaam in leven te houden

door Skip

03 Mei 2018

Voor het eerst is het onderzoekers gelukt hersenen buiten het lichaam in leven te houden
Advertisement

Dit nieuws werd bekendgemaakt tijdens een meeting die plaatsvond in het National Institutes of Health in de V.S., waar geneeskundig onderzoek wordt gedaan. Een groep onderzoekers van de Universiteit Yale zijn erin geslaagd om het brein te reanimeren van enkele varkens die enkele uren daarvoor waren geslacht in een slachthuis. Toen de organen die werden gebruikt voor het experiment werden geanalyseerd, werd het duidelijk dat er geen elektrische activiteit was in het brein, maar dat desondanks een grote groep cellen in de hersenen van de dieren gewoon doorging met het doen van hun taak zoals gewoonlijk. 

Advertisement
Pixabay.com

Pixabay.com

De groep neurowetenschappers, onder wie ook woordvoerder Nenad Sestan, is het gelukt om de bloedcirculatie in de hersenen van enkele varkens weer op gang te brengen die vier uur daarvoor waren geslacht. Hierbij maakte hij gebruik van een systeem dat ze BrainEx hebben genoemd, een geheel aan pompen, radiatoren en kunstmatig bloed waarmee de experts het orgaan van een nieuwe bron van zuurstof konden voorzien. Dankzij dit systeem kon er worden uitgezocht dat miljarden individuele cellen gezond en aan het werk leken te zijn, tot wel 36 uur na de reanimatie. Ook toen er eenmaal een autopsie werd gedaan vertoonde het hersenweefsel geen bijzondere tekenen van schade, alsof ze pas kortgeleden waren opgehouden met werken.

Ook al kan er niet echt worden gesproken van een echte terugkeer naar het leven, maar 'slechts' een comateuze staat die na de dood is teweeggebracht, is dit wel een van die onderzoeken die het overzicht vergroot van wat er allemaal mogelijk is in de neurowetenschap. Daarnaast roept het ook veel vragen op waar ethisch comités in gezondheidsinstellingen al over discussiëren. Wat denk jij ervan?

Bron:

https://goo.gl/xgMs7N

Advertisement