9 feiten die je definitief afhelpen van je vliegangst - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
9 feiten die je definitief afhelpen…
Deze vrouw en haar drie dochters hebben een mutatie in hun genen waardoor hun haar sneller groeit dan ooit is waargenomen Nu is het eten van langoesten iets voor de rijken, maar weinig mensen weten dat een eeuw geleden de dingen wel anders waren

9 feiten die je definitief afhelpen van je vliegangst

Door Skip Tromp de Haas
2.965
Advertisement

Reis je graag, maar ben je liever dubbel zoveel tijd kwijt aan het reizen over land dan dat je lekker in een vliegtuig stapt en dat je begint te beven?

Dan hoor je dus bij die grote groep met vliegangst - 20 miljoen mensen, oftewel 6,5% van de wereldbevolking volgens het Amerikaanse Instituut voor Mentaal Welzijn. Of het nou door films met vliegrampen komt, of nare verhalen van vrienden en kennissen die deze angst hebben opgewekt, de wetenschap verzekert je dat het vliegtuig het veiligste vervoersmiddel is dat er vandaag bestaat.

Hieronder vindt je negen geldige wiskundige, wetenschappelijke en statistische argumenten die deze claim ondersteunen.

 1. Je bent niet alleen! 

  Gemiddeld gaan elke dag meer dan 8 miljoen mensen aan boord van een vliegtuig. In 2013 hebben 3 miljard mensen gevlogen, dat is 44% van de wereldbevolking, waar "slechts" 210 doden tegenover staan.

 2. Bang zijn voor haaien is logischer.

  Volgens een onderzoek uit 2006 door de Universiteit van Harvard, is de kans vier keer groter dat je door een haai wordt aangevallen dan dat je betrokken raakt bij een vliegtuigongeluk!

 3. Een vlucht die 123,000 jaar duurt.

  Volgens Arnold Barnett, hoogleraar statistiek van het MIT in Boston, is de kans dat passagiers van lijnvluchten sterven, een op de 45 miljoen vluchten. Dat is hetzelfde als elke dag vliegen en altijd veilig landen, en dat 123,000 jaar lang.

 4. Druk luchtruim.

  Ondanks dat veel mensen vliegangst hebben, stijgen er elke dag 102.465 vliegtuigen op, ongeveer een derde daarvan zijn eigendom van de drie grootste vliegmaatschappijen in de wereld: Star Alliance, One World en Sky Team. Dat is nog een extra veiligheidsgarantie. 

 5. Meer werk.

  De burgerluchtvaartsector in de wereld biedt 57.000 mensen werk en brengt het 2,200 miljard dollar op per jaar.

 6. Het vliegtuig is veiliger.

  Dat vliegen de beste manier is om veilig te reizen blijkt overduidelijk uit de statistieken van het aantal doden per miljard mijl dat is afgelegd: 0,06 voor het vliegtuig, tegenover 0,14 in de bus, 0,24 in de metro, 0,47 in treinen, 5,75 in de auto en 217 op de motor.

 7. Liever vliegen dan autorijden.

  De voornaamste doodsoorzaak van jonge mensen tussen de 15 en 29 jaar is nog altijd in het verkeer op de weg. Dit is een gegeven dat wordt bevestigd door een onderzoek van de Universiteit van Oxford. Volgens dit onderzoek is de kans om te overlijden in een ongeluk op de weg een op de 36.512 tegenover een op de 3,5 miljoen in geval van een vliegtuigongeluk.

 8. Turbulentie.

  Ook al is het niet prettig, turbulentie is zeker niet gevaarlijk. Voor piloten bestaan er drie typen: licht, matig en ernstig. De lichte vorm komt overeen met een hobbelende weg, om maar in automobilistentermen te spreken. Matige turbulentie kan 10 tot 15 minuten duren en is makkelijk om doorheen te komen. Ernstige turbulentie kan ervoor zorgen dat het vliegtuig zelfs 30 meter kan laten zakken, maar dat is heel zeldzaam en is niet gevaarlijk. Enige waarschuwing: riemen vast.

 9. Oxytocine is het beste middel tegen angst

  Het is misschien een open deur, maar een goede truc tegen vliegangst is om je focussen op een blije en rustgevende gedachte. Dat is het geheim van het SOAR-programma dat is opgezet door psycholoog en voormalig Amerikaanse vluchtkapitein Tom Bunn. De prikkel die wordt veroorzaakt door een prettig beeld zou het lichaam helpen om oxytocine vrij te maken in het lichaam, een hormoon dat stress tegengaat en je meer vertrouwen geeft in de medemens. Vliegtuig en piloot inbegrepen.
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt