De prijs van toerisme: in Tanzania worden de Masai uit hun huizen gezet om plaats te maken voor luxesafari's

Skip

29 Mei 2018

De prijs van toerisme: in Tanzania worden de Masai uit hun huizen gezet om plaats te maken voor luxesafari's
Advertisement

Door het internationale toerisme gaat het leven van de mensen die behoren tot het Masai-volk eraan. Dit komt naar voren uit een rapport van het Oakland Institute, een Amerikaans onderzoekscentrum. Het oude volk, dat al generaties lang leeft in de Loliondo-regio in het noorden van Tanzania, wordt dag na dag verjaagt van het eigen grondgebied. Dat komt door het toerisme, in het bijzonder door de safaribusiness die in het gebied door twee multinationals wordt gemonopoliseerd, de Tanzania Conservation Ltd en de Ortello Business Corporation.

via www.oaklandinstitute.org

Advertisement
Dylan Walters/Flickr

Dylan Walters/Flickr

Het gaat hier over een omzet van twee miljard dollar per jaar die in de staatskas van Tanzania eindigt, en dat tegen een zeer hoge prijs, tenminste volgens hetgene wat de auteurs van het onderzoek melden. De Masai "krijgen met intimidatie, arrestaties en fysieke aanvallen te maken door twee buitenlandse bedrijven".

Anuradha Mittal en Elizabeth Fraser, de twee vrouwelijke auteurs van Losing the Serengeti, het rapport van het Oakland Institute, beschuldigen overheidsfunctionarissen medeschuldigen te zijn van dit proces en dat ze misbruik maken van de wetten omtrent natuurbehoud als smoes om de Masai tot steeds kleinere gebieden te beperken. Dit allemaal ten gunste van de multinationals uiteraard.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

"Serengeti" in de taal van de Masai betekent "de plaats waar het land nooit ophoudt". Het seminomadische volk, trekt al eeuwen door die regio, en laat vee door de seizoenen heen in andere weiden grazen. Maar al sinds vele tientallen jaren is dat gebied aan het verdwijnen door die wetten voor het behoud van natuurlijk erfgoed, door de stormram van grote investeerders van luxetoerisme.

En elke dag komt die grens een klein stukje dichterbij. 

Advertisement