Tanzania: de Masai worden uit hun thuisland verwijderd om ruimte te maken voor luxe safari's - Curioctopus.nl
x
Tanzania: de Masai worden uit hun thuisland…
In dit reservaat kun je zwemmen in een zwembad met schattige baby otters Steven Tyler van Aerosmith heeft twee huizen geopend die voor vrouwelijke slachtoffers van geweld zorgen

Tanzania: de Masai worden uit hun thuisland verwijderd om ruimte te maken voor luxe safari's

25 Oktober 2019 • Door Janine
3.698
Advertisement

Ze worden “kinderen van de Savanne" genoemd en zijn, vanwege hun oude oorsprong, een van de meest traditionele, bekende en iconische volkeren van het hele Afrikaanse continent. Ze zijn de Masai, een etnische groep die voornamelijk tussen Kenia en Tanzania leeft, in de gebieden die met hun schoonheid en hun schatten in ieders verbeelding leven en aanwezig zijn, zelfs degenen die er nog nooit een voet hebben gezet.

Die prachtige landen zijn echter al een tijd niet meer het “koninkrijk” van de Masai, plaatsen waar ze ongestoord kunnen leven en floreren. Al jarenlang loopt hun situatie in gevaar, evenals hun rust. Dit geldt met name in Tanzania, in de regio Loliondo, waar de mensen van deze etnische groep geen gemakkelijk leven hebben.

De redenen zijn helaas, ook in dit geval, te vinden in de honger naar winst en in de behoefte aan overheersing die sommige mensen over anderen denken te hebben, om een steeds grotere winst te behalen. Laten we eens kijken wat er aan de hand is.


foto: Pixabay

Jarenlang heeft Survival International, de wereldwijde beweging voor de rechten van inheemse volkeren, de problemen van de Masai bekendgemaakt, in een poging zo veel mogelijk aandacht aan deze kwestie te geven. Bovendien publiceerde een groep deskundigen van het Amerikaanse studiecentrum Oakland Institute een rapport dat de Masai letterlijk zou worden aangevallen.

Arrestaties, uitzettingen, verwoesting, mishandeling en geweld zouden inderdaad aan de orde van de dag zijn in de in Tanzania genoemde gebieden, precies daar waar de Masai al jaren hun huizen, hun dorpen, hun oorsprong hebben. De bewoonde centra worden vernietigd en in brand gestoken, terwijl de activiteiten waarmee ze zichzelf onderhouden worden voorkomen, in naam van het luxe toerisme.

Hoewel dit misschien een beetje voor de hand liggend lijkt, is dit het concept: in Tanzania en Kenia verwachten de meeste bezoekers excursies, safari's en naturalistische ervaringen, die niet kunnen worden "gehinderd" door de lokale bevolking en hun gebruiken. Dus vanuit het perspectief van degenen die ze organiseren, is het beter om alles te laten verdwijnen dat in die landen traditioneel is gebleven, om voor het toerisme een bloeiende en winstgevende ontwikkeling mogelijk te maken.

foto: Pxhere

En de Masai zijn in dit alles beperkt tot steeds kleinere gebieden, alsof ze lastige gasten waren. Als ze proberen te praten of protesten organiseren tegen de mishandelingen die ze ondergaan, moeten ze worden geconfronteerd met "arrestaties, intimidatie en fysieke aanvallen". Volgens het rapport zouden aan de oorsprong van dit verontrustende fenomeen twee buitenlandse bedrijven zijn die safari's organiseren, een in de Verenigde Staten en de andere in de Verenigde Arabische Emiraten.

Het opvallende is dat, in de naam van "instandhouding" van het grondgebied, de specifieke nationale wetten van Tanzania worden gebruikt om mannen, vrouwen en kinderen uit hun plaatsen van herkomst te verwijderen om ruimte te maken voor parken voor jacht en excursies.

Maar waar is dan die instandhouding, als in naam van dit concept stammen, dieren en hele dorpen leiden tot achteruitgang, armoede en honger? Misschien zou het juister zijn om te spreken van "bedrijfsbehoud", ten nadele van degenen die vanwege hun geschiedenis en hun oorsprong het recht zouden hebben om te leven en te zorgen voor hun prachtige land.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt