Is het echt altijd nodig om je verstandskiezen te laten trekken?

door Skip

27 Juli 2018

Is het echt altijd nodig om je verstandskiezen te laten trekken?
Advertisement

Gedurende de evolutie van de mens nam de behoefte om stevig te kauwen aanzienlijk af en werden de zogenaamde derde molaren nogal overbodig. Om die reden kunnen verstandskiezen, onder welke naam ze beter bekendstaan soms ook helemaal niet verschijnen (in sommige gevallen kan het tegenovergestelde plaatsvinden en komen er meer dan vier!).
Vroeger was er de zeer wijdverspreide opvatting dat verstandskiezen verschenen omdat er sprake was van te weinig beschikbare ruimte op de tandboog en dat ze dus moesten worden verwijderd, maar nu weten we dat dit niet zo is.

Advertisement

Wanneer hoef je je verstandskiezen niet te verwijderen?

Wanneer hoef je je verstandskiezen niet te verwijderen?

Pixabay.com

Soms komen deze tanden zonder pijn en onopvallend door, tot op het punt dat je merkt dat ze er ineens zijn zonder dat je dit doorhebt. Dit is een bewijs van het feit dat in enkele gevallen verstandskiezen geen problemen opleveren.

Als ze niet verstorend zijn voor de positie van andere tanden en ze schoonhouden niet moeilijk is, kun je ze rustig laten zitten!

Advertisement

Wanneer moet je je laten opereren?

Wanneer moet je je laten opereren?

Coronation Dental Specialty Group/Wikimedia

De pure noodzaak tot ingrijpen is er wanneer verstandskiezen nabijgelegen kiezen dan wel niet de gehele tandboog gaan 'lastig vallen.' Het kan gebeuren dat verstandskiezen niet recht groeien zoals de rest, maar horizontaal. Dit zorgt vrijwel altijd voor problemen (en pijn!).

Andere gevallen waarbij een bezoekje aan de tandarts nodig is, is wanneer de zachte weefsels rondom de verstandskiezen vaak kwetsbaar is voor infecties, er tandvleesontsteking is, of er sprake is van een beginnend gaatje bij een naburige tand. Wanneer verstandskiezen slechts ten dele doorkomen, kan het gebeuren dat er cystes en abcessen ontstaan en acute tandvleesontsteking.

Wend je tot je huisarts en overweeg grondig of het voor jou zaak is om in te grijpen of gewoon geduldig te zijn!

Advertisement