De 15 gevaarlijkste meren ter wereld en waarom je er maar beter uit de buurt kan blijven

door Skip

06 Augustus 2018

De 15 gevaarlijkste meren ter wereld en waarom je er maar beter uit de buurt kan blijven
Advertisement

Hoe gevaarlijk is het om ergens heen te gaan zonder je ingelezen te hebben? Heel gevaarlijk, zeker als het gaat om zwemmen in meren, rivieren en zeeën die je niet kent.

Je laten verleiden door het heldere, rustige en hete water kan echt letterlijk dodelijk zijn, zonder te overdrijven. In dit artikel hebben we 14 locaties waar gaan zwemmen echt heel erg gevaarlijk is, om wel heel verschillende redenen!

Bekijk de lijst eens en onthoud de informatie, mocht je van plan zijn om een tochtje ergens daar in de buurt te gaan maken.

Advertisement

Natronmeer, Tanzania

Dit meer bevindt zich onderaan de Ol Doinyo Lengai-vulkaan. In het water van dit meer zitten hoge concentraties van natriumcarbonaat (soda) afkomstig van de nabijgelegen vulkaan. De zuurgraad kan wel oplopen tot een pH-waarde van 10,5, en kan het water, dat ongebruikelijk felrood gekleurd is, wel 60°C worden.

Advertisement

Tualatinrivier, Oregon

Tualatinrivier, Oregon

M.O. Stevens/Wikimedia

Het water in de rivier krijgt vaak een hele diepe blauwgroene kleurdoor de algen die erin zitten. Het zijn de algen die deze rivier zo gevaarlijk maakt. De mensen die het wagen erin te gaan zwemmen kunnen zich misselijk voelen, braken, huidirritatie krijgen en in ernstige gevallen zelfs verlamd raken.

De rivier wordt verdund door andere waterstromen, waardoor het minder gevaarlijk wordt, maar blijft het risico evengoed hoog.

Nyosmeer, Kameroen

Nyosmeer, Kameroen

Jack Lockwood/Wikimedia

Dit meer bevindt zich op de top van een uitgedoofde vulkaan, die echter zo nu en dan grote hoeveelheden koolstofdioxide uitstoot. In 1986 kwamen 1700 mensen in een straal van 27 kilometer om het leven door CO2-vergiftiging. Sinds 2001 is er een buizensysteem in gebruik dat de gasuitstoot absorbeert.

Monounmeer, Kameroen

Monounmeer, Kameroen

Prosper Mekem/Reddit

Net zoals het Nyosmeer is ook het Monounmeer gevaarlijk vanwege zijn plotselinge emissies van koolstofdioxide. Ondanks de talloze dingen die zijn gedaan om ongelukken te voorkomen, blijft het meer nog altijd een heel gevaarlijke plaats.

Monomeer, Californië

Monomeer, Californië

Ron Reiring/Flickr

Dit wonderschone meer heeft heel helder, turkoois gekleurd water. Maar de basiciteit (tegenovergestelde van zuur) bereikt recordwaarden, waardoor het leven voor de meeste planten en dieren in het water onmogelijk wordt. Sinds de jaren veertig wordt er veel water uit het meer gehaald bedoeld voor de stad Los Angeles. Hierdoor is het waterpeil gedaald en het water nog zouter geworden. Er gaan zwemmen zou niet een al te goed idee zijn.

Advertisement

Karatsjajmeer, Oeral

Karatsjajmeer, Oeral

keesleonardmaas/Flickr

Dit meer ligt er fabelachtig bij, maar erin zwemmen betekent dat je je gezondheid ernstig in gevaar brengt want naar het schijnt is er kernafval gedumpt door de Sovjets, waardoor het water vervuild zou zijn. Ook het omliggende gebied is zeer radioactief.

Kivumeer, Rwanda

Un post condiviso da m!nd! (@mindileighs) in data:

Dit meer lijkt in alle opzichten vredig en uitnodigend, maar het water bevat een hoge concentratie aan koolstofdioxide en methaan. Uit voortdurende metingen blijkt dat de hoeveelheid methaan die wordt uitgestoten alleen maar toeneemt en experts denken aan een akelige explosie waarbij veel mensen het slachtoffer van zouden kunnen worden. Beter blijf je er uit de buurt.

Advertisement

Bolton Strid, Yorkshire

Bolton Strid, Yorkshire

geograph.org.uk

Waarom zou zo'n rustig, pittoresk beekje op de lijst van 's werelds gevaarlijkste waterstromen staan? Vanwege de onverwachte snelle stromingen en hoe diep het is, wat begint met enkele centimeters en ineens enkele meters kan worden. Er wordt gezegd dat mensen die hier in het water gaan dat ze gemakkelijk het slachtoffer kunnen worden van de stroming en naar de bodem kunnen worden getrokken.

Boiling Lake, Caraïben

Boiling Lake, Caraïben

Göran Höglund (Kartläsarn)/Flickr

Dit is zonder meer een ongelofelijk natuurspektakel, maar dat je dan liever van een afstandje bekijkt. Het water in het 'kokende meer' kookt doordat er een vulkaancomplex in de buurt aanwezig is. Het water is zo heet dat meetpogingen vaak zijn mislukt. Het is overduidelijk dat erin zwemmen ten strengste verboden is!

Advertisement

Rio Tinto, Spanje

Rio Tinto, Spanje

Riotinto2006/Wikimedia

Het water in deze rivier kleurt dieprood vanwege een ongebruikelijk bezinksel. Dat het water rood is komt om precies te zijn door zwavelzuur. Het water is zo zuur dat maar weinig levensvormen er kunnen overleven. Er zwemmen is verboden, maar van een afstandje is het toch te bewonderen.

Blue Hole, Egypte

Blue Hole, Egypte

S. Ellermann/Wikimedia

Hoewel dit niet echt een meer is, voelden we ons wel verplicht om deze doline toe te voegen aangezien het een van de meest gevaarlijke locaties is om te duiken ter wereld. Het gevaar is dat je vergiftigd wordt door de hoge concentratie stikstof en je binnen de kortste keren je oriëntatievermogen en je motoriek kwijt bent. Er zijn veel duikers die zich de grootste risico's op de hals hebben gehaald door te duiken in dit gat dat ongelofelijk mooi natuurschoon bevat.

Advertisement

Great Blue Hole, Belize

Great Blue Hole, Belize

tofoli.douglas/Flickr

Ook in Belize in Midden-Amerika is er een doline die het wereldrecord kan halen. Het lijkt een paradijs voor mensen die in paradijselijke omgeving willen zwemmen en voor duikers, maar is het juist heel gevaarlijk omdat het zo diep is. De druk die er heerst in de diepte is zeer groot, en als je geen ervaring hebt om met dit soort situaties om te gaan, kan dat een probleem worden.

Jacob's Well, Texas

Jacob's Well, Texas

Larry D. Moore/Wikimedia

Deze natuurlijke bron is ongeveer 9 meter diep. Hij is niet gevaarlijk om de redenen die hierboven vermeld staan, maar staat hij toch op de lijst omdat er zich onder water een grotten- en gangenstelsel bevindt waar mensen zich hebben begeven zonder nog een uitweg te vinden. Erin zwemmen mag, maar duiken wordt afgeraden.

Advertisement

Dean's Blue Hole

Betoverend mooie doline die ongelofelijk rijk is aan zwavel. Op sommige dagen is het link om erin te duiken en op sommige dagen ook om er in de buurt te zijn. 

Advertisement