Maak kennis met Solid Rain, het poeder waarmee droogte kan worden bestreden en de landbouw ingrijpend kan worden veranderd

door Skip

27 Augustus 2018

Maak kennis met Solid Rain, het poeder waarmee droogte kan worden bestreden en de landbouw ingrijpend kan worden veranderd
Advertisement

Droogte en de noodzaak tot bewateren is de voornaamste horde die je moet nemen wanneer je wil starten met het verbouwen van gewassen. Als je ergens woont waar geen vochtig klimaat heerst, dan kan je niet rekenen op een natuurlijke aanvoer van water en moet je in plaats daarvan enorme bedragen neertellen voor kunstmatige irrigatie.

In Mexico hebben ze echter een uitvinding gedaan die een optimale, en op dit moment de effectiefste oplossing biedt voor dit probleem. Solid Rain is geperfectioneerd door professor Sergio Jesus Rico in samenwerking met het Nationaal Polytechnisch Instituut in Mexico.

via lluviasolida.com

Advertisement
Maak kennis met Solid Rain, het poeder waarmee droogte kan worden bestreden en de landbouw ingrijpend kan worden veranderd - 1

De uitvinding bestaat uit een acrylaatpolymeer, dat vocht kan opnemen en vasthouden. Je zou kunnen zeggen dat er al verschillende vochtvreters in de handel zijn waarmee dit kan, maar het is de hoeveelheid waar Solid Rain in uitblinkt. Solid Rain kan namelijk tot 200 keer zijn eigen gewicht vasthouden. Met 10 gram poeder kan je een liter water opslaan.

Deze vloeistof komt dan binnen een periode van zes weken vrij, waarna het polymeer weer naar zijn oorspronkelijke staat terugkeert. Het proces kan acht tot tien jaar lang onophoudelijk worden herhaald. Daarna zal het product uit elkaar vallen en vormt het geen gevaar voor planten of dieren.

Advertisement
Lluvia Sólida/Facebook

Lluvia Sólida/Facebook

Solid Rain gebruiken is betrekkelijk eenvoudig. Je stopt het zo in de grond dat het contact maakt met de wortels of je mengt het met aarde en zorg je dat er daarna water bij kan komen. De rest van het proces gaat vanzelf.

De voordelen

De voordelen

Lluvia Sólida/Facebook

Als de plant eenmaal water heeft gekregen, beschikt deze niet alleen over water dat in de grond zit (dat binnen redelijk korte tijd verdampt), maar ook over een vloeistofreserve voor de weken erna. Wat betekent dat? Ten eerste een besparing op arbeidskosten, want er zal veel meer tijd zitten tussen de bewateringsmomenten.

Bovendien kan de opbrengst van natuurlijke regenval worden gemaximaliseerd. Zo zal een stortbui niet alleen planten meteen water geven, maar zullen de gunstige effecten ervan ook in de weken die komen gaan nuttig zijn. Juist dit ene aspect biedt veel mogelijkheden voor ontwikkelingslanden, die vaak niet kunnen rekenen op kunstmatige bewatering en zijn overgeleverd zijn aan de nukken van moeder natuur.

Maak kennis met Solid Rain, het poeder waarmee droogte kan worden bestreden en de landbouw ingrijpend kan worden veranderd - 4

En dit hoeft niet beperkt te blijven tot landbouw op grote schaal. Solid Rain wordt ook gebruikt door mensen die veel kamerplanten hebben, aangezien je de plsnten maar een aantal keren per jaar water geeft.

Wat denk je? Vind je dit een handige uitvinding? Vertel het ons in de reacties!

NB: Curioctopus heeft geen enkele commerciële relatie met het bedrijf; we publiceren ontdekkingen en uitvindingen louter ter vermaak en ter informatie.

Advertisement