Een revolutionaire windmolen zonder wieken uit Spanje: hoe werkt het en wat zijn de voordelen?

Janine

08 April 2021

Een revolutionaire windmolen zonder wieken uit Spanje: hoe werkt het en wat zijn de voordelen?
Advertisement

Kun je je een windmolen voorstellen... zonder draaiende wieken? Als het in eerste instantie een soort tegenstrijdigheid lijkt, ben je niet de enige die deze indruk heeft. De uitvinding waarover we je nu gaan vertellen, gaat echter precies in deze richting. Een Spaanse start-up heeft op zijn zachtst gezegd een alternatieve windmolen ontwikkeld die in staat is een hele reeks problemen op te lossen die vaak verband houden met dit soort instrumenten om schone energie te produceren.

Het is trouwens niets nieuws dat traditionele windmolens centraal staan ​​in het onderzoek en de problemen die vooral verband houden met de impact op dieren en het omringende landschap. Daarom is de Vortex Bladeless een belangrijke stap voorwaarts. Maar hoe werkt zo'n innovatieve turbine? Laten we het nader bekijken.

via Vortex Bladeless

Advertisement

Vortex Bladeless Wind Energy/Facebook

Dezelfde prestatie, maar geen impact op dieren en landschap. Volgens verschillende onderzoeken die over dit onderwerp zijn uitgevoerd, riskeren of verliezen elk jaar vele exemplaren van adelaars, uilen, vleermuizen en andere vogels hun leven door de beweging van de roterende wieken en het infrageluid die ze produceren. De constructies die zijn bedacht door de start-up Vortex Bladeless, zouden daarom het probleem elimineren, aangezien deze molens geen bewegende delen hebben.

Vortex Bladeless Wind Energy/Facebook

Vraag je je af hoe ze energie produceren? Simpel, maar tegelijkertijd ingenieus en effectief: met een trilsysteem. De Vortex Bladeless zijn in feite cilinders van ongeveer 3 meter hoog die met elastische kabels aan de grond zijn bevestigd. Juist deze elasticiteit zorgt ervoor dat het instrument met de wind mee beweegt. De beweging van de lucht, met de trillingen die het produceert, wekt energie op dankzij een dynamo die beweging omzet in elektriciteit.

Advertisement

Vortex Bladeless Wind Energy/Facebook

Het is duidelijk dat een dergelijk systeem een ​​veel lagere impact heeft dan traditionele windturbines, die grotere ruimtes en specifieke regels voor de installatie nodig hebben. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de verminderde hoogte van de Vortex Bladeless ook de impact op het landschap minimaliseert, zonder hinderlijke geluiden te produceren, vooral voor dieren.

Vortex Bladeless Wind Power/Youtube

Dit idee om zonder wieken windenergie te produceren wordt gewaardeerd en ondersteund door veel bedrijven over de hele wereld. Equinor, het Noorse staatselektriciteitsbedrijf, heeft bijvoorbeeld Vortex opgenomen in een lijst van de meest welvarende en veelbelovende start-ups vanuit energieoogpunt. "We zijn niet tegen traditionele windparken - zei David Yanez, hoofd van dit bedrijf dat slechts uit zes mensen bestaat - maar we denken dat onze uitvinding kan helpen om hun lacunes en problemen te verminderen”.

Met deze doelen goed voor ogen, willen ze bij Vortex Bladeless een revolutie teweegbrengen in de sector door steeds krachtigere vibrerende "turbines" te produceren, mede door partnerships te smeden met energiegiganten. Het enige dat overblijft is afwachten. Wordt dit de windenergie van de toekomst?

Advertisement