Een onderzoeksteam ontwikkelt zonnepanelen die 1.000 keer meer energie produceren dan traditionele

Janine image
door Janine

26 Juli 2021

Een onderzoeksteam ontwikkelt zonnepanelen die 1.000 keer meer energie produceren dan traditionele
Advertisement

Als er één ding is dat wetenschap en technologie ons leren, is het dat we zelfs iets dat op zichzelf al geavanceerd en efficiënt is, altijd kunnen verbeteren.

Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen: het is heel positief voor het milieu om energie en levensonderhoud te kunnen halen uit een hulpbron die de aarde ons zelf verschaft. Stel je voor dat deze hulpmiddelen tot duizend keer efficiënter zouden kunnen zijn. We dromen niet of noemen zomaar een sensationeel aantal, maar we verwijzen naar de ontdekkingen en uitvindingen die zijn gedaan door onderzoekers van de Martin Luther University, een Duitse universiteit in de steden Halle en Wittenberg. Wat hebben ze ontdekt? Simpel, maar uiteraard geniaal: door het materiaal van de zonnepanelen te veranderen, kan de energie vele, vele malen worden vermenigvuldigd.

via Science Advances

Advertisement
Amble/Wikimedia - Not the actual photo

Amble/Wikimedia - Not the actual photo

Foto-elektrische kristallen in plaats van silicium: dat is de innovatie die onderzoekers van de Martin Luther University voorstellen. De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Science Advances, was precies gebaseerd op het gebruik van kristallijne toestanden die zijn samengesteld uit specifieke elementen zoals barium en calcium, die bijzonder efficiënt zijn wanneer ze worden toegepast op zonnepanelen.

Silicium, momenteel een veel gebruikt materiaal voor zonnecellen, is goedkoop en vrij efficiënt. Het is echter juist in zijn geheel dat het enkele limieten kan vertonen, en het is vanuit deze veronderstelling dat het experimenteren met nieuwe verbindingen op basis van ferro-elektrische kristallen ontstond.

Advertisement
Pxfuel - Not the actual photo

Pxfuel - Not the actual photo

Door verschillende materialen te combineren, zijn wetenschappers van de Duitse universiteit erin geslaagd om panelen te verkrijgen met een ongelooflijk hogere efficiëntie dan de traditionele. Ze kunnen zelfs tot duizend keer meer energie leveren, zoals blijkt uit tests die over een periode van ongeveer zes maanden zijn uitgevoerd.

Dit alles belooft natuurlijk veel goeds voor een mogelijk en toekomstig gebruik van de technologie op commercieel gebied. "De interactie tussen de lagen van het rooster - verklaarde Akash Bhatnagar, wetenschapper van de MLU - lijkt te leiden tot een veel hogere permittiviteit. Met andere woorden, elektronen kunnen veel gemakkelijker stromen door de excitatie door de fotonen van licht”.

Asian Development Bank/Flickr - Not the actual photo

Asian Development Bank/Flickr - Not the actual photo

Hoewel een grootschalige toepassing van de technologie nog zal moeten wachten, lijdt het geen twijfel dat een dergelijke innovatie een echte mijlpaal kan betekenen op het gebied van zonnepanelen. Het enige dat overblijft is te hopen, net als bij andere revolutionaire uitvindingen, dat het vroeg of laat wijdverspreid kan worden en veel energie kan produceren zonder de hulpbronnen van de aarde aan te tasten.

Advertisement