7 helden van weleer die de loop van de geschiedenis hebben veranderd... en die niemand kent

door Skip

06 September 2018

7 helden van weleer die de loop van de geschiedenis hebben veranderd... en die niemand kent
Advertisement

De geschiedenis van de mensheid is doorweven van zeer moedige en gulle mensen die met hun plannen situaties anders hebben doen aflopen. Veel van deze acties zijn in geschiedenisboeken terechtgekomen en vormen samen het firmament van helden, maar veel anderen staan nog in hun schaduw. In deze korte lijst willen we zeven helden en heldinnen uit de wereldgeschiedenis eren en een plekje geven, die, gedreven door een menslievende impuls, alles op het spel hebben gezet om anderen te helpen.

Deze mensen zijn de voorbeelden die we allemaal door zouden moeten geven aan toekomstige generaties.

Advertisement

1. Frances Kelsey

1. Frances Kelsey

Unknown/Wikipedia

Ondanks de druk van farmaceutische bedrijven weigerde deskundige Frances Kelsey stellig om het gebruik van thalidomide goed te keuren. Dit middel dempt de ochtendmisselijkheid bij zwangere vrouwen. En ze kreeg gelijk, want in de geschiedenis bleek dat in Europa en Canada waar het middel was ingevoerd, er kinderen werden geboren met fysieke afwijkingen en met letsel aan hun zenuwsstelsel.

Bron: en.wikipedia.org

Advertisement

2. Nils Bohlin

2. Nils Bohlin

Volvo Cars

Toen hij werkzaam was bij Volvo vond Nils Bohlin de veiligheidsriem met drie ankerpunten uit die we vandaag in auto's gebruiken. Het patent werd gratis, zodat de gordel overal kon worden ingevoerd. Het behoeft niet gezegd dat het leven van duizenden mensen gered is dankzij deze man.

Bron: en.wikipedia.org

3. Eugene Lazowski

3. Eugene Lazowski

BlueGoa/Flickr

Poolse dokter Eugene Lazowski slaagde erin om het leven van achtuizend joden te redden door bij hen dode tyfuscellen te injecteren in het bloed. Daardoor leken de tests positief, maar waren zij ondertussen gewoon gezond. De Duitsers stuurden hen niet naar de concentratiekampen om een epidemie te voorkomen.

Bron/Afb: en.wikipedia.org

4. James Harrison

4. James Harrison

Australian Red Cross Blood Service

James Harrison beschikt over een zeldzame eigenschap waarvan wordt geschat dat slechts 50 mensen die hebben in heel Australië. Zijn bloed heeft namelijk een bijzondere samenstelling waardoor hij compatibel is met andere bloedgroepen, maar hij ook bruikbaar is voor de behandeling van een ziekte die in de jaren zestig veel baby's trof. Deze man heeft meer dan 1.000 bloeddonaties gedaan en redde hij daarmee het leven van meer dan twee miljoen baby's.

Bron: en.wikipedia.org

5. Het Tsjernobylse zelfmoordteam

5. Het Tsjernobylse zelfmoordteam

wikimedia

Enkele dagen na de ramp in Tsjernobyl accepteerde drie mannen als team de taak om aan een zelfmoordmissie te beginnen. Ze waadden kanalen door totdat ze bij een beschadigde reactor kwamen en openden toen de veiligheidskleppen. Zo werd een verdere reeks explosies achter elkaar voorkomen, waardoor anders nog duizenden andere mensen het leven zouden hebben gelaten.

Advertisement

6. Vasili Archipov

6. Vasili Archipov

wikimedia commons

Deze officier die diensthad in een onderzeeër van de Sovjets, weigerde om een atoombom te lanceren gericht tegen een Amerikaans schip, omdat hij meende dat hij naar de oppervlakte moest gaan om meer informatie nodig te hebben alvorens tot de aanval over te gaan. Hij werd door zijn land uitgemaakt voor lafaard, maar veel mensen zullen vast wel snappen dat hij had voorkomen dat de Derde Wereldoorlog losbarstte.

Bron: www.todayifoundout.com

7. Neerja Bhanot

7. Neerja Bhanot

newseastwest.com

Neerja Bhanot een jonge sterwardess van nog maar 22, merkte dat het vliegtuig werd gekaapt en waarschuwde zij het personeel aan boord. Aangezien de kapers 40 aanwezige Amerikanen wilde gebruiken als ruilmiddel, verstopte zij hun paspoorten en liet zij hen opgaan onder de rest van de passagiers. Ze stierf door enkele schotwonden nadat ze kinderen had beschermd met haar eigen lichaam.

Advertisement