Marcel Marceau, de mimespeler die erin slaagde honderden Joodse kinderen te redden door te zwijgen

Janine image
door Janine

17 November 2019

Marcel Marceau, de mimespeler die erin slaagde honderden Joodse kinderen te redden door te zwijgen
Advertisement

Er zijn verhalen en mensen, te midden van de gebeurtenissen die deel uitmaken van de grote Geschiedenis, die met de hoofdletter in schoolboeken, die in het geheugen gegrift staan van degenen die erover lezen en degenen die het hebben beleefd, meer dan elke andere gebeurtenis.

Zonder er teveel ophef over gemaakt te hebben zijn er mensen die op het juiste moment hebben gehandeld om levens te redden en hun eigen leven in gevaar te brengen. En om dit te doen, heeft de man waar we je over gaan vertellen, besloten om slechts één, zeer krachtig wapen te gebruiken: de stilte.

via Smithsonian.com

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Het verhaal van Marcel Marceau, de beroemde Franse mimespeler, laat precies zien dat we in het leven, beter dan op een andere manier, onszelf soms kunnen uiten en geweldige dingen kunnen doen door gewoon te zwijgen. In zijn geval was het niet spreken de eigenaardigheid van zijn beeldende kunst. De ongelooflijke capaciteit van mimespelen die hij in feite had weten te brengen als een komisch en tegelijkertijd tragisch masker.

Want de realiteit waarin Marceau (pseudoniem van Marcel Mangel) leefde, was precies dat: vol tragische elementen, maar met enkele komische aanwijzingen waar redding te vinden is. We hebben het over de tijd van de Tweede Wereldoorlog, toen de nazi's met hun racistische en moorddadige gekte Frankrijk bezetten. Marcel, uit een joods gezin, woonde in Straatsburg en besefte dat vanaf dat moment niets meer hetzelfde zou zijn als voorheen.

Advertisement
chariserin/Flickr

chariserin/Flickr

Hij worstelde om te overleven, veranderde zijn achternaam om zijn oorsprong onherkenbaar te maken, sloot zich aan bij het Franse verzet en wist vaak te ontsnappen uit handen van de bezetters. De nazi's namen echter zijn vader gevangen en deporteerden hem naar Auschwitz, waar de man stierf.

Maar het was in 1944, net toen de "nazi-waanzin" besloot om de Joodse kinderen die wees waren uit te roeien, dat Marceau besloot actie te ondernemen door zichzelf in gevaar te brengen. Hij nam honderden Joodse kinderen uit een weeshuis in de buurt van Parijs en, vermomd als padvinderleider, wist hij ze drie keer uit de structuur te krijgen, reizen naar Zwitserland te simuleren en ze in veiligheid te brengen.

Een uiterst gevaarlijke operatie, waarin hij het vertrouwen en de samenwerking van kleine weeskinderen kreeg, dankzij zijn onbetwiste kunst van het mimespelen. Hij improviseerde scènes, pantomimes en spelletjes, won het vertrouwen van de kinderen en kon ze laten zwijgen terwijl ze ontsnapten, zelfs tijdens de meest kritieke momenten. Stap voor stap, het ene gevaar na het andere, slaagden de acteur en zijn kleine kinderen erin de grens over te steken, waardoor iedereen geloofde wat ze in werkelijkheid niet waren.

Brücke-Osteuropa/Wikimedia

Brücke-Osteuropa/Wikimedia

Een idee dat zowel briljant als riskant was, een speciale, beslist heldhaftige persoonlijkheid waardig. Zijn ongelooflijke imitatie en acteervaardigheden redden Marcel's leven verschillende keren, die zich tegenover verschillende groepen nazi-soldaten bevond. Als hij werd ontdekt, zouden hij noch de kinderen hebben kunnen ontsnappen.

Na de oorlog studeerde Marceau als mimespeler en creëerde uiteindelijk zijn beroemde personage, Bip the Clown. Een ongelukkige “clown”, verre van een winnaar, maar voorzien van een grote menselijkheid, diepgang en hoop. Net als Charlot, het beroemde stille filmpersonage bedacht en gespeeld door Charlie Chaplin.

Stilte en discretie bleven het leven van Marceau karakteriseren. Tot 2001 hield de acteur zijn ervaringen verborgen die tijdens de oorlogsjaren en het verzet leefden, inclusief zijn heldhaftige onderneming om de kleine Joodse wezen te redden. Wat hij echter deed, voorbij elke medaille en eer, blijft vandaag de dag nog steeds zwijgend sterk.

Commons/Wikimedia

Commons/Wikimedia

Advertisement