Een mok uit Auschwitz heeft een ring en ketting 70 jaar verborgen gehouden in de dubbele bodem - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Een mok uit Auschwitz heeft een ring…
10 doodgewone producten die heel vaak zijn vervalst... zonder dat we dit doorhebben 15 zeer vreemde dieren die uit een animatiefilm lijken te komen

Een mok uit Auschwitz heeft een ring en ketting 70 jaar verborgen gehouden in de dubbele bodem

Door Skip Tromp de Haas
5.534
Advertisement

Op 27 januari 1945 gingen Russische soldaten het concentratiekamp Auschwitz binnen, enkele maanden daarna zou het Derde Rijk zich overgeven. Pas een jaar daarna, wordt op Pools initiatief het Auschwitz-Birkenaumuseum opgericht, dat al snel een symbool wordt voor de Holocaust, een plaats met een tastbare herinnering. In meer dan zeventig jaar is het museum door duizenden mensen bezocht, en worden er materiële voorwerpen tentoongesteld uit het leven van een concentratiekamp.

Maar in een van deze voorwerpen zat een geheim verborgen.

Toen curatoren materialen voor een tentoonstelling aan het voorbereiden waren, zagen ze iets vreemds aan een mok die eigendom was van een gevangene. Nadat dit 70 jaar oude dagelijkse gebruiksvoorwerp met behulp van wetenschappers is onderzocht, ontdekten ze dat er een dubbele modem in zat.

En daaronder zat een ring en een ketting verborgen. Het kan misschien een onbelangrijk detail lijken of valt het moeilijk te begrijpen als je de geschiedenis niet kent. Het is belangrijk om te weten dat toen de nazi's hun razzia's hielden, dat ze de joden aanspoorden om kleine bagage mee te nemen. De nazi's vertelden de joden dat ze aan een nieuw leven zouden beginnen in een nieuwe stad. Over de oplossing van het Joodse vraagstuk zeiden ze helemaal niets.

Advertisement

Door kleine bagage toe te staan, waren de partijfunctionarissen er zeker van dat de gevangenen hun kostbaarste goederen mee zouden nemen, die hen later zouden worden ontnomen. Maar er was iemand die achterdochtiger was dan de rest en stak diegene zijn juwelen niet in zijn zak. De eigenaar van deze beker heeft er goed over nagedacht om een ring en ketting in de bodem van een gewone melkbeker te verstoppen. Waarschijnlijk wilde diegene ze gebruiken om mee te vluchten of als start voor een nieuw leven buiten het concentratiekamp.

Hoe het met de gevangene is afgelopen is niet bekend. Het feit dat de beker en hetgeen wat het verborg is achtergebleven, belooft niet veel goeds. Dit voorwerp vertelt ons een stukje geschiedenis, nog meer bewijs van de wreedheden die zijn begaan door het nationaalsocialistisch regime, maar ook het bewijs van kracht en hoop van iemand die werd vervolgd.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt