Deze 28-Jarige Chinees komt met een robot die ons elk jaar biljoenen liters water laat besparen

door Skip

14 September 2018

Deze 28-Jarige Chinees komt met een robot die ons elk jaar biljoenen liters water laat besparen
Advertisement

In veel landen is water niet zo vanzelfsprekend. Er bestaan steden waar rantsoeneren van water noodzakelijk is om iedereen aan het water te helpen dat ze minimaal nodig hebben. En dan hebben we het niet alleen over woestijngebieden of gebieden die gekenmerkt worden door droogte. In grote steden hebben ze ook veel last van het niet zo efficiënte waternet, waar er ongelofelijk veel water uit weglekt.

Er is berekend dat elk jaar alleen al in de V.S. meer dan zes biljoen liter water verloren gaat door lekkende leidingen en dat 20% van het water in het algemeen om dezelfde reden verloren gaat tijdens het transport van de bron naar de leverancier.

You Wu was erg goed op de hoogte van dit probleem. Hij woonde in China namelijk in een stad waar het water gedurende de helft van de dag niet uit de kraan kwam. Toen hij naar de V.S. verhuisde en begon bij de technische universiteit MIT in Massachusetts, heeft hij hard gewerkt om dit probleem in te dammen.

via businessinsider.com

Deze 28-Jarige Chinees komt met een robot die ons elk jaar biljoenen liters water laat besparen - 1

Vijf jaar lang onderzoek doen en experimenteren leverde een robot als eindresultaat op: Lighthouse wordt neergezet als de beste speurneus als het aankomt op het opsporen van lekken in waterleidingen. Hij werkt met extreem gevoelige uitsteeksels, een soort voelsprieten die de binnenwanden van leidingen afspeuren en die ook de miniemste lekkage uit een gaatje opsporen.

Advertisement
Watch Tower Robotics

Watch Tower Robotics

Er zijn verschillende sensorsystemen op de markt, maar die werken op basis van geluidsprikkels. Deze pikken dus het geluid op dat wordt veroorzaakt door trillingen van de leidingen en door de drukveranderingen. Deze systemen zijn echter niet zo efficiënt in steden waar er veel geluidsverontreiniging is. Lighthouse daarentegen heeft geen bijwerkingen.

De robot kan worden gebruikt zonder dat de watervoorziening hoeft te worden stilgelegd, en als 'ie klaar is dan stuurt hij een verslag waarin staat vermeld waar de scheuren zitten, hoe groot die zijn, en of er daadwerkelijk gevaar is dat ze doorscheuren. Dit laatste dingetje is tamelijk sensibel, omdat we allemaal wel weten wat de gevolgen zijn van een constante en behoorlijke hoeveelheid waterverlies voor wegen bovengronds.

Watch Tower Robotics

Watch Tower Robotics

De nog maar 28-jarige You Wu werd geciteerd in het blad Forbes in de lijst van de beste "30 under 30" in de technologie-industrie vanwege de ontdekking die hij had gedaan. Het bedrijf Watch Tower Robotics dat hij heeft opgericht, werkt mee aan duurzame technologieprojecten, en het doel is dat elke stad een robot heeft waarmee de gemeente zelfstandig eraan kan werken om het waterverlies behoorlijk terug te dringen.

Hieronder vind je de presentatievideo waar deze man simpel maar doeltreffend uitlegt hoe zijn robot werkt.

Advertisement