Een Schots bedrijf lanceert O2, de krachtigste turbine ter wereld: het gebruikt de energie van de zee - Curioctopus.nl
x
Een Schots bedrijf lanceert O2, de krachtigste…
Baden in een badkuip vol ramen: de trend die je perplex achterlaat Twee nonnen gaan op missie naar Afrika en bij terugkeer ontdekken ze dat ze zwanger zijn

Een Schots bedrijf lanceert O2, de krachtigste turbine ter wereld: het gebruikt de energie van de zee

05 Mei 2021 • Door Janine
1.017
Advertisement

We horen vaak over windmolens, oftewel turbines die windenergie omzetten in elektriciteit. Er zijn echter ook getijdenturbines, dat wil zeggen machines die energie kunnen halen uit bewegende watermassa's. Een van deze turbines in het bijzonder wordt "de krachtigste ter wereld" genoemd. De innovatieve technologie werd gebouwd door Orbital Marine Power, een Schots engineeringbedrijf opgericht in 2002. Na een reeks tests en verschillende technische ontwikkelingen lanceerde Orbital zijn machine met een vermogen van 2 Megawatt.

De machine heet O2, is 72 meter lang en weegt ongeveer 680 ton. Het werd met een onderwaterschip overgebracht naar de haven van Dundee vanaf de kade van Forth Ports in de rivier de Tay. O2 wordt vervolgens naar de Orkney-eilanden gesleept, waar het in gang wordt gezet en vervolgens wordt aangesloten op het European Marine Energy Centre (EMEC), waar het de krachtigste operationele getijturbine wordt. 02 zal in feite de zeestromingen van die wateren onderscheppen en een deel van hun energie opvangen om deze om te zetten in elektriciteit. De bouw van deze krachtige technologie begon in 2019 en maakte gebruik van Britse vaardigheden en hulpmiddelen - van Schotse staalverwerking tot bladen uit Zuid-Engeland.

Bovendien is het ontworpen om de kosten laag te houden. Het maakt gebruik van drijvende turbines, afgemeerd aan de oceaanbodem. De drijvende constructie wordt op zijn plaats gehouden dankzij een vierpunts afmeersysteem. Door gebruik te maken van getijdenenergie heeft één turbine de capaciteit om genoeg elektriciteit op te wekken om aan de vraag van zo'n 2.000 huishoudens te voldoen en wordt jaarlijks zo'n 2.200 ton CO2 bespaard.

Advertisement

Chris Smith, CEO van TEXO Group, zei: “Het O2-programma heeft ons een belangrijke kans gegeven om onze multidisciplinaire vaardigheden en onze proactieve benadering van samenwerking met klanten te demonstreren. We zijn er vast van overtuigd dat de overgang naar een emissievrij milieu een aantal kansen zal bieden aan de Britse engineering- en productiesectoren en we zijn erg trots dat de O2-turbine van Orbital wordt gelanceerd."

De ambities zijn legio en het bedrijf hoopt deze turbines langs de hele Britse kust te kunnen bouwen en installeren. Zal deze technologie ook in andere landen arriveren?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt