Zonnepanelen die zelfs 's nachts elektriciteit opwekken: de uitvinding van een team wetenschappers

Janine image
door Janine

08 April 2022

Zonnepanelen die zelfs 's nachts elektriciteit opwekken: de uitvinding van een team wetenschappers
Advertisement

Energie produceren zonder de natuurlijke hulpbronnen aan te tasten is zeker een nobele en fundamentele doelstelling. Wind- en zonne-energie zijn in die zin een grote hulp en bieden ons enorme mogelijkheden. Er is echter geen gebrek aan limieten in deze hernieuwbare bronnen. Voor zonnepanelen, bijvoorbeeld, ligt een van de belangrijkste in de aan- of afwezigheid van een sterke zon-instraling die het mogelijk maakt om warmte te accumuleren, en dus energie die beschikbaar is voor degenen die het moeten gebruiken.

Als de nachtelijke uren in deze zin een probleem kunnen vormen, wat zou je dan denken als we je zouden vertellen dat er een zonnepaneel is gemaakt dat zelfs als het donker is elektriciteit kan opwekken? Dit is echt een opmerkelijke uitvinding, die een hele reeks beperkingen met betrekking tot deze apparaten zou kunnen oplossen, en die te danken is aan een team van ingenieurs van Stanford. Laten we het nader uitzoeken.

via Sustainability Times

Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

Een unieke kans, die Sid Assawaworrarit en zijn collega's van de beroemde Californische universiteit van Stanford hebben gegrepen. Wat hebben ze gedaan? Ze maakten gebruik van een lange reeks heldere sterrennachten om een werkelijk innovatief systeem van zonnepanelen te ontwikkelen. Dankzij een normaal paneel uitgerust met een thermo-elektrische generator, slaagden ze er in feite in om niet de warmte, maar de koeling van deze objecten te benutten.

De wolken weerhielden de sterren er niet van hun licht uit te zenden, dat daarom op het oppervlak van de panelen "landde". Precies dat werd gebruikt om ze te laten functioneren. Dankzij de generator is het mogelijk om, hoewel het paneel kouder is dan de omgevingslucht, het temperatuurverschil op te vangen en om te zetten in elektriciteit. Dit is hoe dit systeem dat Amerikaanse onderzoekers ontwikkelen, kan worden samengevat.

“Het gaat niet om een enorme hoeveelheid energie - zei Assawaworrarit - maar het kan 's nachts toch nuttig zijn voor verschillende toepassingen. Met verschillende verbeteringen zou die hoeveelheid kunnen toenemen, bijna verdubbelen." Het paneel is dus ook in het donker productief, zonder dat er extra batterijen nodig zijn.

Advertisement
Tom Brewster Photography/Wikimedia - Not the actual photo

Tom Brewster Photography/Wikimedia - Not the actual photo

Een technologie, ontwikkeld door ingenieurs van Stanford, die ook van fundamenteel belang zou kunnen zijn voor al die situaties waarin energie nodig is om apparaten van stroom te voorzien die alleen 's nachts werken, of die in ieder geval weinig elektriciteit nodig hebben. Het fenomeen waardoor deze operatie wetenschappelijk mogelijk is, staat bekend als stralingskoeling en zou nu een groot potentieel kunnen vertonen.

Het zal niet gemakkelijk zijn, zoals de wetenschappers zelf toegeven, om deze technologie te exploiteren en te verfijnen, maar het werk vordert gestaag en het vertrouwen is groot. Het is afwachten of deze noviteit zich echt kan vertalen in een innovatie die binnen ieders bereik zal zijn.

Advertisement