Water uit de lucht: een 82-jarige ingenieur vindt een systeem uit dat tot 5000 liter per dag kan produceren - Curioctopus.nl
x
Water uit de lucht: een 82-jarige ingenieur…
Een man ziet een vrouw in de garage werken en staat erop dat ze zijn auto met geen vinger aanraakt

Water uit de lucht: een 82-jarige ingenieur vindt een systeem uit dat tot 5000 liter per dag kan produceren

15 Augustus 2021 • Door Janine
15.068
Advertisement

Het is moeilijk om iets vitalers en belangrijkers te bedenken dan water. Deze hulpbron, samen met de lucht die we inademen, is essentieel voor ons voortbestaan, ook al is het niet altijd zo vanzelfsprekend en toegankelijk voor iedereen in de wereld. Gebreken in de infrastructuur, armoede en droogte zijn reële en nog te wijdverbreide problemen waar miljoenen mensen dagelijks mee te maken hebben.

Daarom is elke inspanning en uitvinding die dit eeuwenoude probleem kan oplossen lovenswaardig en verdient het om nauwlettend gevolgd te worden. We willen je vertellen over een systeem bedacht door een 82-jarige Spaanse ingenieur, die erin geslaagd is een apparaat te perfectioneren dat in staat is om water uit de lucht te halen. Een apparaat dat er veelbelovend uitziet, want hij zou makkelijk ingezet kunnen worden in de droogste en meest afgelegen gebieden, waar water vaak bijna een luchtspiegeling is.

via: Reuters

De apparaten die de Spanjaard Enrique Veiga na meer dan drie decennia van onderzoeken heeft ontwikkeld, zijn veel meer dan experimenteel. Sterker nog, in verschillende delen van de wereld zijn ze al actief en helpen ze de lokale bevolking om droogte en waterschaarste te bestrijden.

"We willen mensen helpen - aldus de Iberische ingenieur en ondernemer - en ook plaatsen bereiken zoals vluchtelingenkampen, waar drinkwater vaak ontbreekt". Ja, want het water dat wordt verkregen uit het systeem, Aquaer genaamd, kan veilig worden gedronken, en dit maakt het mechanisme zeker nog belangrijker en waardevoller.

Maar hoe werkt het? In principe is het proces van het verkrijgen van water vergelijkbaar met wat er gebeurt als we een airconditioner aanzetten. Door de elektriciteit die de lucht koelt en de condens die daardoor ontstaat, kan de generator 75 tot 5000 liter drinkwater per dag geven, afhankelijk van de grootte van het gebruikte apparaat.

Advertisement

Hoewel er al apparaten zijn die vergelijkbaar zijn met degene die door Vaiga is uitgevonden en ontwikkeld, is de bijzonderheid van Aquaer dat het zelfs in onbetaalbare omgevingsomstandigheden kan werken, d.w.z. op plaatsen met een droog klimaat en waar temperaturen de 40°C bereiken of overschrijden. Het is de enige watergenerator die dit kan, omdat de andere een hoge luchtvochtigheid en lage temperaturen nodig hebben.

"We willen dat ons apparaat nuttig is voor mensen die kilometers moeten lopen op zoek naar water of een bron", zei Vaigas. Door elektriciteit uit zonnepanelen te halen, is Aquaer echt een systeem dat grootse dingen belooft en zichzelf een zeer fundamentele missie stelt, die op een praktische, efficiënte en ecologische manier moet worden uitgevoerd.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt