Japanse uitvinder maakt machine die plastic omzet in brandstof

Janine image
door Janine

13 November 2021

Japanse uitvinder maakt machine die plastic omzet in brandstof
Advertisement

Het is voldoende om om je heen te kijken en te beseffen hoe plastic onderdeel is geworden van ons dagelijks leven. Het is praktisch overal, en vaak, zoals we onderhand weten, komt het ook terecht waar het niet zou moeten eindigen, en vervuilt het steeds meer omgevingen die moeten worden beschermd.

Vooral tassen zijn nog steeds veelgebruikte objecten en ze zijn niet altijd allemaal biologisch afbreekbaar. Om ze te produceren, is het nodig om aardolie te gebruiken, en dus om de hernieuwbare hulpbronnen van onze planeet aan te tasten, die al zwaar op de proef worden gesteld door alle menselijke activiteiten. Aangezien de verwijdering ervan talloze milieuproblemen veroorzaakt, is het niet verwonderlijk dat sommige ingenieuze breinen, zoals die van de Japanse uitvinder die we je gaan presenteren, aan het werk gaan om de schade te beperken en misschien om voordelen te behalen in termen van recyclen. Wat heeft hij bedacht? Een ongelooflijke manier om sommige plastic materialen om te zetten in aardolie, dat wil zeggen om ze terug te brengen naar hun oorsprong.

via NBC News

Advertisement
UN University/Youtube Screenshot

UN University/Youtube Screenshot

Zijn naam is Akinori Ito en hij is uitvinder van beroep. Het basisidee dat hij had is vrij eenvoudig: aangezien het plastic in de tassen - en niet alleen - van aardolie komt, waarom zou je het dan niet in zijn oorspronkelijke staat terugbrengen? Vanuit deze vraag ging hij aan de slag om vervolgens een werkelijk ingenieuze en bijzondere uitvinding aan de wereld te presenteren, en ook nog eens milieuvriendelijk.

De machine die hij creëerde, gelanceerd met zijn bedrijf Blest Corporation, slaagt er in om plastic om te zetten in olie. Dankzij een pyrolyse proces, waaraan plastic afval wordt onderworpen, is het eindresultaat een brandstof die probleemloos kan worden gebruikt voor het aandrijven van warmtegeneratoren en kachels. Om nog maar te zwijgen van het feit dat deze brandstof na raffinage ook kan worden gebruikt om voertuigen zoals auto's, boten of motorfietsen van brandstof te voorzien.

Advertisement
UN University/Youtube Screenshot

UN University/Youtube Screenshot

Het veelbelovende en originele aspect van deze machine is dat het een systeem is dat is ontworpen voor huishoudelijk gebruik, wat daarom kan helpen om de consument vanuit energieoogpunt onafhankelijk te maken. Zelfs als het eindproduct een brandstof is die CO2 uitstoot bij verbranding, is de gedachte, met de juiste raffinage, brandstof te kunnen produceren uit objecten die anders zouden vervuilen al een stap voorwaarts, en zou zeker de noodzaak om aardolie te winnen verminderen.

UN University/Youtube Screenshot

UN University/Youtube Screenshot

Met één kilo plastic kan de machine van Akinori Ito een liter aardolie produceren, voor een proces dat ongeveer 20 cent aan elektriciteitskosten vereist. En om te functioneren heeft het systeem niet alleen zakken nodig: het kan ook brandstof produceren uit verschillende andere soorten plastic, zoals polyethyleen, polystyreen en polypropyleen. Aan het einde van het proces komen er geen giftige stoffen vrij, maar slechts een kleine hoeveelheid afval die samen met het huishoudelijk afval moet worden afgevoerd.

UN University/Youtube Screenshot

UN University/Youtube Screenshot

Wat vind jij van deze uitvinding? Kan het nuttig zijn bij het oplossen van milieu- en economische problemen?

Advertisement