Zondagmiddagsyndroom: waarom overvalt die melancholie ons?

Janine image
door Janine

15 November 2021

Zondagmiddagsyndroom: waarom overvalt die melancholie ons?
Advertisement

Wat is jouw favoriete dag van de week? Als ze je deze vraag stellen, antwoord je waarschijnlijk met een andere dag dan zondag: vrijdag en zaterdag zijn de meest voorkomende antwoorden. Hoewel de zondag voor veel mensen een rustdag is, worden we die dag overvallen door een vreemd gevoel van melancholie en verdriet: in Groot-Brittannië wordt het "sunday blues" genoemd en duidt het op de malaise die ons op zondagmiddag teistert.

via mentalhealthfirstaid

Advertisement
Leni Tuchsen/Flickr

Leni Tuchsen/Flickr

Het zondagmiddagsyndroom komt veel voor en treedt meestal op zondagmiddag of zondagavond op met angst, apathie, verdriet en nostalgie. De gevoelens die je hebt zijn verschillend, en het gevoel is dat iets goeds op het punt staat te eindigen. Bij deze staat van droefheid komt nog de angst voor wat ons de volgende dag te wachten staat: op zondagmiddag hebben we de neiging om na te denken over de verplichtingen van de week, de routine die ons te wachten staat, de rustdag die op het punt staat te eindigen. We moeten ons voorbereiden op het einde van het weekend en de paar dagen vrijheid en ruimte laten voor plichten. Het kan bijzonder vermoeiend zijn om met deze perspectieven om te gaan.

Advertisement
Megadeth's Girl/Flickr

Megadeth's Girl/Flickr

Kortom, zondagmiddag is een moment van overgang tussen verleden en toekomst: het verleden - bestaande uit vrijheid, vrije tijd, gebrek aan plichten - doet ons nostalgisch worden; de toekomst daarentegen werpt ons in een staat van angst: de plichten komen steeds dichterbij. Hoe ga je om met dit zondagse syndroom? Het meest effectieve advies, volgens veel mensen, is om je hoofd de hele dag bezig te houden: het organiseren van uitstapjes, het uitvoeren van fysieke activiteiten, samenkomen met vrienden of familieleden kunnen nuttige strategieën zijn om te voorkomen dat je overspoeld wordt door negatieve gevoelens. Maar het advies van de experts is om stroomopwaarts aan het probleem te werken, te stoppen en na te denken over de redenen waarom we overspoeld worden door deze gevoelens: is er echt reden om angstig te zijn? Waarom hebben we deze gevoelens? Zijn er deadlines of onoverkomelijke problemen gedurende de week?

De melancholie die gepaard gaat met het einde van de vrije dagen en het begin van een nieuwe week zal waarschijnlijk niet verdwijnen. Maar we kunnen de situatie rationaliseren en naar onszelf leren luisteren: sommige situaties zijn minder erg dan ze lijken.

Advertisement