6 werken van een kunstenaar laten ons de impact zien die de opwarming van de aarde kan hebben op de wereld

Janine image
door Janine

11 April 2022

6 werken van een kunstenaar laten ons de impact zien die de opwarming van de aarde kan hebben op de wereld
Advertisement

Welke impact kan de opwarming van de aarde hebben op de wereld? De gevolgen zijn zeker niet positief, maar het is moeilijk voor te stellen dat de beschaving - zoals we die nu kennen - zichzelf volledig zou kunnen transformeren. Fabien Barrau is een Franse kunstenaar en digitale fotograaf die heeft besloten zijn vaardigheden te gebruiken om het bewustzijn over milieukwesties te vergroten. Volgens Fabien hebben beelden in feite de kracht om "een grotere impact te hebben op mensen, vooral op jongeren, om de waarschijnlijkheid van de gevolgen van nietsdoen te begrijpen." We laten je 6 werken zien die ons onmiddellijk de gevolgen doen beseffen die slechts ogenschijnlijk ver weg lijken.

Advertisement

1. Zo zou New York er in 2476 uit kunnen zien.

Fabien maakte deze beelden dankzij een drone en Photoshop: hij vereeuwigde eerst de belangrijkste monumenten van de wereld, symbolen van steden, en bewerkte de beelden om de context te tonen waarin die monumenten in de toekomst zouden kunnen worden geplaatst.

Advertisement

2. Zo stelde de kunstenaar zich het Colosseum van Rome in 2219 voor.

Fabiens project heet "Nieuws uit de toekomst", en toont beroemde monumenten, zoals het Colosseum in Rome, de Eiffeltoren en de Arc de Triomphe in Parijs, het Vrijheidsbeeld in New York.

3. Hoe Chicago eruit zou kunnen zien in 2323.

Fabien legt uit: “Deze serie is een persoonlijk werk om te anticiperen op de gevolgen van klimaatverandering. Het is geen wetenschappelijk maar een artistiek werk dat mij inspireert tot de waarschijnlijkheden van de gegevens van de Intergouvernementele Werkgroep inzake klimaatverandering".

4. Het Vrijheidsbeeld in 2119: bijna volledig onder water.

Perioden van droogte en overstromingen zijn slechts enkele van de mogelijke gevolgen.

5. De Eiffeltoren van Parijs in de niet al te verre toekomst.

Fabien heeft er voor gekozen om zijn vaardigheden in te zetten voor een nobel doel, namelijk het bewustmaken van belangrijke maatschappelijke kwesties. Hij zei: "Ik maak graag landschaps- en architectuurfotografie en heb de kans gehad om naar veel landen te reizen om fantastische omgevingen te fotograferen. Maar door de jaren heen heb ik steeds meer de verwoestende effecten van deze klimaatcrisis op biodiversiteit, landschappen en mensen gevoeld. Ik vind het moeilijk om te blijven doen alsof er niets verandert."

Advertisement

6. De Arc de Triomphe van Parijs, volledig onder water.

Wat vind je van zijn werken?

Advertisement