Deze slimme robot kan sigarettenpeuken van stranden oprapen

door Skip

31 Juli 2021

Deze slimme robot kan sigarettenpeuken van stranden oprapen
Advertisement

Al lijkt het in veel gevallen niet zo, er zijn toch voldoende voorbeelden van echt nuttige en praktische technologie van nu. Dat beseffen we steeds weer als we een uitvinding zien die ons kan helpen alledaagse problemen te verhelpen op een slimme en onverwachte manier. Zoals de kleine robot waar we je zo kennis mee laten maken.

Hoe vaak waren we wel niet omringd door sigarettenpeuken op het strand? Deze vorm van vervuiling doet echt niet onder voor een andere, ondanks dat het net lijkt alsof je de restanten van wat je rookt beter kunt "verbergen." Opgerookte sigaretten hebben echter een behoorlijke impact op de toestand van zee-ecosystemen en wordt er daarom geprobeerd dit probleem in te dammen met zwaardere straffen, campagnes om je bewuster te maken of schoonmaakacties. Schoonmaken, dat door de robot mogelijk op brede schaal en "automatisch" plaats kan gaan vinden omdat het juist tot doel heeft om peuken te vinden en die te verwerken.    

via Project BB

Advertisement
Project BB

Project BB

De BeachBot is bedacht door ondernemers Edwin Bos en Martijn Lukaart van het Nederlandse bedrijf TechTics in samenwerking met de Universiteit Delft. Ze wilden concreet iets doen om het sigarettenpeukenprobleem op het strand op te lossen en zijn toen aan het werk gegaan. Nu hebben ze deze kleine mobiele "milieubondgenoot" gemaakt. Dankzij kunstmatige intelligentie kan de BeachBot sigarettenpeuken identificeren, ze verpulveren en in "beveiligde" containers stoppen.  

Advertisement
Project BB

Project BB

Dit ding verplaatst zich volledig vanzelf dankzij een complex systeem dat werkt middels twee motoren die aan het frame zijn bevestigd. De motoren zijn makkelijk te bedienen en verbruiken weinig energie. Camera's, riemen, lagers en mechanische armen doen de rest en de eerste tests die met deze BeachBot zijn gedaan, zijn bemoedigend. Deze kleine sigarettenraper kan 20 peuken rapen in ongeveer 30 minuten.  

Project BB

Project BB

Als de container die erin zit waar de robot de verpulverde sigaretten in plaatst vol zit, dan moet deze door mensen worden geleegd. Maar hoe weet de BeachBot dan wanneer het een peuk is? De makers zeggen dat dit gaat met behulp van fotoherkenningssoftware die gebaseerd is op modellen en miljoenen afbeeldingen die van over heel de wereld komen. 

Public domain pictures

Public domain pictures

Hierover zegt Edwin Bos:"Iedereen kan eraan bijdragen de robot intelligenter te maken. We zijn begonnen bij sigarettenpeuken, afval dat onder andere het meeste voorkomt in de wereld, maar later willen we ook dat robots ook andere soorten kan herkennen."

Wat vind jij van deze kleine robot? Gaat dit nog een handige vondst zijn waarmee het milieu weer kan worden schoongemaakt?

 

 

Advertisement