In Zweden bevindt zich het eerste winkelcentrum ter wereld dat alleen gerecyclede artikelen verkoopt

Janine image
door Janine

16 September 2022

In Zweden bevindt zich het eerste winkelcentrum ter wereld dat alleen gerecyclede artikelen verkoopt
Advertisement

Aandacht voor ecologische duurzaamheid staat centraal in recente debatten. Steeds meer mensen letten op wat ze kopen, controleren materialen, de plaats van productie en controleren op aanwezigheid van gerecyclede producten.

In Zweden is het mogelijk om te winkelen met respect voor het milieu, omdat in het winkelcentrum ReTuna Återbruksgalleria alleen tweedehands artikelen of producten gemaakt van gerecycled materiaal worden verkocht. Het beleid van het winkelcentrum is om items een nieuw leven te geven door middel van reparatie en recycling. Laten we in detail bekijken wat het is.

via ReTuna Återbruksgalleria

ReTuna

ReTuna

Het eerste winkelcentrum ter wereld dat alleen gerecyclede artikelen verkoopt, is Zweeds en staat bekend als ReTuna Återbruksgalleria. Het winkelcentrum bevindt zich in de stad Eskilstuna, in Zweden, en hierbinnen leven de oude voorwerpen, klaar om weggegooid te worden, een tweede en glorieus leven.

Het grote doel van zo'n ambitieus project is het terugdringen van afval in de gemeente. ReTuna zal daarom een ​​plek zijn voor bedrijven om duurzame en klimaatvriendelijke ideeën te verkennen en een platform zijn voor een gedeelde economie.

Het vooruitziende project ontstond op 28 augustus 2015 naast een afvalverwerkingscentrum, dus iedereen die voorwerpen heeft om weg te doen, kan dit doen door ze in de winkel in het winkelcentrum achter te laten.

Advertisement
ReTuna

ReTuna

De medewerkers van het winkelcentrum selecteren direct uit het afval van consumenten bruikbare producten en verwerken deze om ze een tweede kans te geven. Het centrum heeft momenteel 14 winkels, waaronder elektronische apparaten, meubels, kleding en zelfs speelgoed.

In ReTuna worden evenementen, conferenties en recyclingcursussen georganiseerd die nuttig zijn voor burgers.

Sinds de sluiting van veel fabrieken in de jaren ’70 is Eskiltuna, de stad waar het ecologische winkelcentrum is gevestigd, een van de meest deugdzame steden op het gebied van recycling in heel Zweden geworden.

De eerste investeringen voor het recyclingcentrum ReTuna werden gedaan door de lokale overheid van Eskilstuna. Zij kochten het pand en maakten het financieel aantrekkelijk voor winkeliers door middel van 50% huurkorting in de eerste twee jaar en 30% in het derde jaar. Sinds 2018 is de huur zonder subsidies.

Een ongekend initiatief, nietwaar?

Advertisement