Philip, de verzonnen geest die tijdens een experiment aan een groep wetenschappers verscheen - Curioctopus.nl
x
Philip, de verzonnen geest die tijdens…
Enkele laadpalen voor elektrische auto's zijn beschadigd: mensen stopten er gehakt in Hij woont al meer dan 20 jaar in een huis dat niet van hem is en heeft nooit betaald: hij is er altijd in geslaagd om uitzetting te voorkomen

Philip, de verzonnen geest die tijdens een experiment aan een groep wetenschappers verscheen

04 Mei 2021 • Door Janine
2.549
Advertisement

Een bewegende tafel, een plof, een plotselinge windvlaag, de lichten die bijna uitgaan: zijn we erin geslaagd je in een perfecte en typische paranormale sfeer te brengen? Als het antwoord ja is, weet dan dat we niet de scène van een horrorfilm of tv-serie beschrijven, maar wat er echt is gebeurd met een groep Canadese wetenschappers die besloten een heel bijzonder experiment uit te voeren.

Wat deden ze? Net zo simpel als ongelooflijk: ze brachten een geest tot leven. Dat klopt: ook al lijkt het misschien een ietwat vreemd of in ieder geval niet erg reëel onderwerp, de geleerden in kwestie lieten alle kracht van de menselijke geest zien door een fascinerende en tegelijkertijd verontrustende paranormale test. Om dit te doen, hebben ze een historische figuur uitgevonden die leefde in de zeventiende eeuw, die, toen hem iets werd gevraagd, na een tijdje ongelooflijk genoeg antwoordde.

Als je niet in geesten gelooft, kan het verhaal dat we je gaan vertellen ervoor zorgen dat je van perspectief verandert. We zijn in 1972 in Toronto en de groep wetenschappers in kwestie maakte deel uit van de Toronto Society for Psychical Research. Onder hen was de vooraanstaande geneticus wiskundige A.R. George Owen, een echte wetenschappelijke geest, die besloot een experiment te leiden met weinig "rationele" gevolgen.

Waarom hebben ze besloten om een ​​fictief personage te creëren? Het doel was om te bepalen of de menselijke geest in staat was om te communiceren met fictieve figuren, met zo'n precisie van detail dat ze er echt in geloofden. Van het fantastische naar het tastbare dus dankzij een soort collectieve overtuiging die wordt ingegeven door de verbeeldingskracht van de aanwezigen.

Zo werd Phlip Aylesford "geboren", een man die vanaf 1624 in Engeland woonde, met een militaire opleiding, een aangenaam uiterlijk en turbulente liefdesaffaires. Perikelen die, verzonnen door de wetenschappers, Philip tot de dood brachten door zelfmoord. De details van zijn leven werden tot in de puntjes bestudeerd en vastgelegd, zozeer zelfs dat alles overeenkwam en werd ondersteund door een passende uitleg. Op dat moment hoefden ze alleen nog maar in contact te komen met deze oude Britse man. Ondanks al diegenen die dachten dat het niet mogelijk was, slaagde het experiment.

Tijdens verschillende mediamieke sessies manifesteerde Aylesfords “geest” zich in de vorm van een poltergeist, oftewel een “luidruchtige geest” die objecten bewoog door interactie met de groep wetenschappers die hem vragen stelden. Kloppen op de tafel, plotselinge schokken, flikkerende lichten reageerden op wat de geleerden vroegen, totdat de groep besloot de wereld te laten zien wat er gebeurde met een openbare sessie.

Advertisement

In aanwezigheid van ongeveer 50 mensen, werd de sessie gefilmd en werd de aanwezigheid getoond van Philip die om de tafel kwam zweven. Ondanks alles materialiseerde zijn geest zich nooit, hoewel het feit dat het zulke antwoorden had opgeleverd ronduit verrassend was, aangezien Philip helemaal opnieuw was uitgevonden. Niemand was destijds in staat om een ​​wetenschappelijke verklaring voor deze verschijnselen te geven.

Pas in een later stadium traceerden wetenschappers de paranormale gebeurtenissen waarvan ze getuige waren geweest tot de vrucht van hun onderbewustzijn, die hen zo van streek had gemaakt dat ze een soort collectieve hallucinatie veroorzaakten. Hoe het allemaal mogelijk was om tot zulke duidelijke niveaus te komen, bleef echter een raadsel. Ondanks andere soortgelijke experimenten, die leidden tot de creatie van nieuwe “geesten” genaamd Lilith, Axel en Sebastian, werd wat er met Philip gebeurde nooit herhaald. Het experiment drong echter door tot de geschiedenis en de collectieve verbeelding, zozeer zelfs dat het de films The Quiet Ones en The Apparition (respectievelijk 2014 en 2012) inspireerde.

Wat vind je ervan? Kende je het verhaal van Philip?

Bekijk de Video:

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt