Deze foto is eigenlijk in zwart-wit: daarom zien je ogen hem in kleur

Janine image
door Janine

29 Augustus 2019

Deze foto is eigenlijk in zwart-wit: daarom zien je ogen hem in kleur
Advertisement

Onze geest gedraagt zich vaak op een extravagante manier. Hoe vaak komt het niet voor dat we naar een schaduw kijken en onszelf voorstellen denkbeeldige wezens te zien? De meest uiteenlopende optische illusies zijn gecreëerd uitgaande van de verbeeldingskracht van de geest: psychedelische beelden, caleidoscopen, octascopen, stereogrammen.

De laatste tijd circuleert er een afbeelding op internet die ons opnieuw laat zien hoe vreemd onze hersenen zich gedragen.

via Patreon

Advertisement
Patreon

Patreon

Gemaakt door de digitale mediakunstenaar en softwareontwikkelaar Øyvind Kolås, toont de afbeelding een groep studenten die op de pc werken. De jongeren zitten op groene stoelen en dragen kleurrijke kleding. Niets vreemds. Maar is het echt zo? Laten we het eens nader bekijken.

Naarmate we dichterbij komen, zien we dat de foto helemaal niet in kleur is: op een zwart-witte afbeelding zijn gekleurde stippen, lijnen of rasters aangebracht. Om de afbeelding te maken, gebruikte Kolås een bepaalde techniek genaamd "illusie van het kleurassimilatierooster". Deze techniek bedriegt ons brein en laat het ons als een gekleurd beeld zien dat in werkelijkheid zwart-wit is.

Advertisement

Als we de afbeeldingen van Kolås goed bekijken, zien we dat niet meer dan 36% van hen gekleurd is. En hoe is het dan mogelijk dat onze hersenen deze foto's interpreteren als volledig gekleurd? Professor Bart Anderson van de Universiteit van Sydney probeerde een antwoord te geven. Volgens hem gebeurt dit omdat de hersenen de visuele informatie comprimeren wanneer we afgeleid naar een object kijken en het niet nader onderzoeken. Kortom, het brein stelt ons voor hoe de realiteit in het algemeen zou moeten zijn, als we deze niet zorgvuldiger analyseren zoals deze eigenlijk is.

Kolås heeft zijn project verder ontwikkeld door te laten zien hoe bewegende beelden ook dezelfde misleiding creëren. Een experiment, dat viraal is gegaan, dat ons laat zien dat onze geest echt speciaal en verrassend is!

Advertisement