Een drijvende wolkenkrabber om de zeeën van afval te bevrijden en energie te produceren: het briljante idee van een architect

Janine image
door Janine

26 Augustus 2019

Een drijvende wolkenkrabber om de zeeën van afval te bevrijden en energie te produceren: het briljante idee van een architect
Advertisement

Zeeën, rivieren, meren en oceanen zijn bedolven door het afval dat ze bevatten. Tientallen jaren van onzorgvuldigheid en gebrek aan bewustzijn van de kant van de mens over de rampzalige gevolgen die plastic - en niet alleen -  veroorzaakt voor ecosystemen en hulpbronnen hebben ertoe geleid dat de wateren van onze planeet vandaag meer vervuild zijn dan ooit.

De maatregelen en tegenmaatregelen zijn er, zelfs als ze relatief recent zijn en niet voldoende zijn om een situatie tegen te gaan die onverbiddelijk verergert. Het is helemaal niet eenvoudig om op te ruimen wat velen het achtste werelddeel hebben genoemd: de plek van plastic en afval dat op de Stille Oceaan drijft, en dat zich uitstrekt over ongeveer 10 miljoen vierkante kilometer.

In deze context, die zeker niet geruststellend is, is het zeker positief om te zien, dag na dag, dat er mensen zijn die toegewijd zijn om oplossingen te vinden en al hun vaardigheden ten dienste van de Planeet stellen. Hongin-Li is er een van: laten we kijken wat hij heeft bedacht.

via Arch Daily

Advertisement
honglin-li.com

honglin-li.com

De jonge student architectuur van de Californische universiteit Berkeley, van Chinese origine, heeft een echte drijvende wolkenkrabber ontworpen, die midden in de zee wordt geplaatst om het schoon te maken van het afval waardoor het is aangetast.

Deze enorme toren moet op een drijvend platform worden geplaatst. Door waterbehandelingssystemen, afvalverwijdering en de omzetting van deze laatste in herbruikbare energie, zou de eco-wolkenkrabber tegelijkertijd het water kunnen zuiveren en de energie produceren die het nodig heeft om zichzelf te voeden. Het gepompte en gezuiverde zeewater wordt namelijk vervolgens teruggegooid in de zee, aan het einde van een cyclus die het afval letterlijk heeft verbeterd.

Maar de wonderen van dit "wonderbaarlijke torenblok" eindigen daar niet. Honglin-Li heeft onthuld dat zijn creatie concrete hulp kan bieden aan ecosystemen, ook door de zee te bevrijden van de "wrakken" van olieplatforms die zijn gebouwd, gebruikt en achtergelaten. Een realiteit, deze laatste, die veel meer aanwezig is dan we denken: in feite zouden bijna 3000 structuren van dit type gebruikt kunnen worden als iets nuttigs en ecologisch.

Advertisement
Honglin Li Architecture/Facebook

Honglin Li Architecture/Facebook

De innovatie van de filterende wolkenkrabber werd zo gewaardeerd dat Honglin-Li de eervolle vermelding verdiende op eVolo 2019, de internationale competitie voor de meest futuristische en duurzame wolkenkrabbers.

Wat aanwezig is in de noordelijke Stille Oceaan, is dus niet de enige afvalberg die onze zeeën vervuild. Onderzoeken hebben bevestigd dat ze al soortgelijke afvalbergen hebben gevormd in de Atlantische Oceaan, in de Indische Oceaan en zelfs in kleinere stroomgebieden.

De hoeveelheden en afmetingen van deze opeenhopingen van afval zijn echt buitensporig en laten geen ruimte voor twijfels. Dit is de reden waarom een oplossing zoals de Filtration skyscraper van Honglin-Li een technologische doorbraak betekent die zeker binnenkort in werking zou moeten worden worden gezet.

hongling-li.com

hongling-li.com

Advertisement