Deze pijl wijst altijd naar rechts, hoe hij ook draait: hoe is dat mogelijk? - Curioctopus.nl
x
Deze pijl wijst altijd naar rechts,…
Perfecte camouflage: 15 keer zijn mensen, objecten en dieren in de achtergrond opgegaan Een kunstenaar repareert de gaten in de stoepen met prachtige mozaïeken: zijn werken geven ons een glimlach

Deze pijl wijst altijd naar rechts, hoe hij ook draait: hoe is dat mogelijk?

07 Juni 2021 • Door Janine
15.786
Advertisement

Wat we je gaan presenteren is een optische illusie die een wiskundige waardig is. En het is geen eenvoudig weergegeven effect, maar een object dat echt in de werkelijkheid bestaat, gecreëerd door professor Kokichi Sugihara van de Japanse Universiteit van Meiji.

Wat heeft zijn briljante geest leven gegeven? Een heel eenvoudige - om het zo te zeggen - driedimensionale pijl. Dit is het instrument waarmee hij de vaardigheden testte van duizenden mensen, die letterlijk ongelovig waren door zijn eigenschap. In welke richting je ook draait, de pijl wijst altijd naar rechts. Als je je afvraagt ​​​​hoe dit mogelijk is, zal de onderstaande video je echt in de war brengen. Blijf lezen om erachter te komen wat er achter deze ongelooflijke truc zit!

via: Gizmodo

Hoe is het mogelijk? Dit is ongetwijfeld de eerste vraag die spontaan opkomt bij het bekijken van de video die op Instagram wordt gedeeld op de pagina physicsfun. De auteur is de Japanse wiskundige Sugihara, die het leuk vond om iedereen zijn speciale pijl te laten zien.

Gemonteerd op een speciale standaard wordt het witte object door de docent 180 graden naar rechts en links gedraaid. Het resultaat? Het wijst altijd naar rechts! Je staat versteld ​​van het korte filmpje in kwestie, dat veel vragen bij ons kan oproepen. De situatie verandert niet, in feite wordt het op de een of andere manier erger, wanneer Sugihara een spiegel aan het tafereel toevoegt. Op dat moment, bijna magischerwijs, wijst de pijl naar links en weerspiegelt het beeld op een "verkeerde" manier. Maar is er echt iets magisch of mis met dit alles? Eigenlijk niet, en hieronder ontdek je het mysterie dat achter dit ongelooflijke fenomeen schuilgaat.

Tegen het einde van de video laat Sugihara het ons zelf zien: als je de pijl van bovenaf ziet, zal hij in zijn ware vorm verschijnen. Het is natuurlijk een object met puntige uiteinden, maar waar het om gaat is dat het symmetrisch is, aan beide kanten hetzelfde.

Hoe kan het dan aan ons verschijnen als een goed gedefinieerde pijl? Het 3D-object gemaakt door de Japanse wiskundige "verandert" afhankelijk van de hoek van waaruit je ernaar kijkt. Symmetrisch maar dubbelzinnig, is deze pijl niet echt een pijl. Niet alleen dat: de golvingen op het oppervlak helpen om een ​​spel van schaduwen en reflecties te creëren dat het juiste signaal naar onze hersenen stuurt om het als een echte pijl te ontcijferen.

Verbijsterd? Je bent niet de enige. Heb je het “mysterie” van dit object weten te ontrafelen?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt